Klimaforsker kritiserer ny klimaaftale
Der mangler højere ambitioner i den aftale, som FN-landene lørdag aften har indgået ved klimatopmødet COP26 i Glasgow i Skotland.
Det mener Sebastian Mernild, der er klimaforsker ved Syddansk Universitet. Sebastian Mernild har lavet store dele af sin forskning her i Grønland og er hovedforfatter i den seneste rapport fra FN's klimapanel, der udkom i august.
LÆS OGSÅ FN-lande indgår klimaaftale efter dramatisk slutspurt
- Jeg er tilhænger af bindende mål og en ambitiøs reduktionsplan med tidsfrister, og det ser vi ikke i den her plan. Den kører mere på, hvad man gerne vil, siger han.
- Men det er et skridt i den rigtige retning, siger klimaforskeren.
Ny klimaaftaler er ukonkret
Han nævner blandt andet, at de lande, som har underskrevet Parisaftalen, inden udgangen af 2022 skal skærpe deres 2030-mål for CO2-reduktion.
Løfterne efter sidste års klimakonference satte kloden på kurs mod en gennemsnitlig temperaturstigning på 2,7 grader celsius. Men det skal gerne ned mellem 1,5 og 2,0 celsius.
- Med det, der er lagt op til her, så bringer det os ikke voldsomt videre, siger Sebastian Mernild.
LÆS OGSÅ Grønland kan gå med i Parisaftale uden at sætte mål for CO2-reduktion
Derudover er der for første gang blevet nævnt "fossile brændsler" i en FN-aftale.
- Det er fint, at det her med de fossile brændsler er kommet med. Det ærgerlige er, at man ikke skal udfase, men bare skrue ned. Det er værd at bide mærke i, siger Sebastian Mernild fra Syddansk Universitet.
Han tilføjer, at der desuden vil gå år, før man kan se, om årets klimaaftale vil have en reel effekt på klimaforandringer i verden.
- Det skal godkendes og implementeres i de forskellige medlemslande. Derfor går der noget tid på, før man kan regne på, om Glasgow-mødet har været en succes eller fiasko.
Næste FN-klimatopmøde afholdes i 2022 i Egypten.