Grønland kan gå med i Parisaftale uden at sætte mål for CO2-reduktion
Opdateret klokken 9.53 med en ny rubrik.
Grønland skal med i Parisaftalen.
Det gjorde formanden for Naalakkersusiut, Múte B. Egede, klart foran rullende kameraer under FN's klimatopmøde i Glasgow.
- Grønland med lidt over 56.000 indbyggere udleder kun lidt CO2, men vi vil tage et ansvar. Vi vil være kendt for vores engagement, når det gælder vedvarende energikilder og leve op til vores navn "Grønland", sagde Múte B. Egede.
- Derfor har den grønlandske regering iværtsat en række initiativer på det område, og jeg er først og fremmest glad for at fortælle, at regeringen i sidste uge besluttede, at vi skal tilslutte os Parisaftalen, tilføjede han.
Nationale planer og mindre CO2
Parisaftalen blev indgået 2015.
Dengang skrev 196 lande under og forpligtede sig dermed til at fremlægge nationale planer for at mindske udledningen af CO2.
LÆS OGSÅ Parisaftalen sætter Naalakkersuisut i et dilemma
Men Grønland behøver ikke at levere en bestemt mængde CO2 reduktion ved at gå med i Parisaftalen.
Det viser en ny afdækning af Grønlands muligheder for at blive omfattet af aftalen. Det meddelte Naalakkersuisut tidligere i dag i en pressemeddelelse.
Ikke desto mindre er der behov for politisk handling for at håndtere klimaforandringerne og ikke mindst udledningen af CO2. En udledning, som særligt den industrailiserede del af verden står bag, mener Múte B. Egede.
- Jeg vil gerne dele en hemmelighed med jer. Det, der sker i den industrialiserede del af verden, bliver ikke i den industrialiserede del af verden, men rejser til Arktis. Og det, der så sker i Arktis, bliver ikke i Arktis, sagde Múte B. Egede.
- Over 80 procent af Grønland er dækket af is. På grund af fortsat udledning fra fossile brændstofer, smelter vores ø. Afsmeltningen af indlandsisen får konskevenser og betyder, at havniveauet stiger andre steder i verden, lød det fra Múte B. Egede, da han holdt en præsentation om, hvordan Grønland planlægger at bruge flere kræfter på at hente strøm fra vedvarende energikilder.
Skal formelt godkendes i Inatsisartut
Inden Grønland officielt går med i Parisaftalen, skal den først behandles og godkendes i Inatsisartut.
KNR arbejder på at få et interview med Múte B. Egede om dagens udmelding.
Både politikere, ngo'er og erhvervsfolk verden over deltager ved FN's 26. klimatopmøde, der varer frem til den 12. november.