KISAQ: Studerendes levevilkår forringes

Torsdag aften var studerende fra alle institutter under Ilisimatusarfik (Ilimmarfik, Ilinniarfissuaq, Peqqissaanermik Ilinniarfik) samlet til debat. Emnet var de studerendes levevilkår. Inden debatten gik løs fremlagde Anders Blaabjerg, Statistiskchef for Grønlands statistik ændringerne i forbrugerprisindekset fra 2008 til 2012.
Skrevet af Peter Troelsen
22. februar 2013 07:43

Tal omkring prisændringer fra 2008 til juli 2012 viser at f.eks. fødevarepriser er steget med 20 procent (19,8). Der skal også nævnes at boligpriser - dvs. leje af boliger - inklusiv el, vand, varme m.m. steg med næsten 30 procent (27,7). Det rammer dem som ikke kan anskaffes kollegieboliger, enten pga. at de har boet på uddannelses byen før påbegyndt uddannelse, har ikke plads, eller noget helt tredje. I samme periode er uddannelsesstøtten ikke steget. den har ligget fast på 4500 kr.

Kollegie- og boligproblemet blev også nævnt, hvor usikkerheden omkring anskaffelse af et hjem under studiet, især i Nuuk, er et stort problem. For at gøre tingene værre, så skal uddannelsesinstitutioner fra andre byer flyttes til Nuuk. Det skaber usikkerhed omkring boligproblematikken.

-Vi fra den akademiske studenterforening KISAQ har påtaget os den missionen at gøre noget ved det. Vi håber at problematikken ikke længere vil blive ignoreret politisk, især nu hvor man har fjernet uddannelsesstøtten til grønlandske studerende i Danmark. Skal disse sparede penge bruges til at forbedre studerendes forhold i Grønland, eller er de bare midler til at lukke hullerne i landskassen?, lyder det fra KISAQ, der slutteligt retorisk spørger: Hvis vilkårene er bedre i Danmark, hvorfor i alverden skal man studere i Grønland?