Kina tilbageholder to canadiere

To canadiske borgere bliver efterforsket for at sætte den nationale sikkerhed over styr. Det bræfter det kinesiske udenrigsministerium.
Foto © : Max Braun
Skrevet af Ritzau
13. december 2018 14:43

Spændinger mellem Kina og Canada er blusset op igen. Den tidligere canadiske diplomat Michael Kovrig blev af kinesiske myndigheder anholdt mandag, og torsdag bekræftede Lu Kang, der er talsmand for det kinesiske ministerium, at også entreprenør Michael Spavor bliver efterforsket i sagen.

De to mænd har været forsvundet den sidste uge, hvor det ikke har været muligt for de canadiske myndigheder at få kontakt til dem.

- De er mistænkt for at være involveret i aktiviteter, der kan bringe Kinas nationale sikkerhed i fare, lyder det.

Efterforskningen finder sted i megabyen Beijing og den nordøstlige by Dandong, fortæller ministeriets talsmand Lu Kang.

Ifølge Lu Kang har Kina informeret Canadas ambassade om efterforskningen og fortalt om de to mænds rettigheder.

Men han afslog at kommentere, hvorvidt de mistænkte har fået tildelt advokater, skriver AP.

Flere spændinger

Anholdelserne sker på et tidspunkt, hvor der i forvejen er spændinger i forholdet mellem Canada og Kina,  efter at canadiske myndigheder i sidste uge anholdt Huaweis kinesiske finansdirektør i lufthavnen Vancouver.

Mod kaution blev Meng Wanzhou tirsdag løsladt. Men hun skal vidne i retten i februar og skal bære en fodlænke indtil da.

Amerikanske myndigheder har anmodet Canada om at udlevere hende, fordi de mistænker hende for at have overtrådt USA's sanktioner mod Iran. USA kræver, at finansdirektøren bliver udleveret til mulig retsforfølgelse.

Meng Wanzhou er datter af grundlæggeren af Huawei, verdens største leverandør af netværksudstyr og næststørste producent af smartphones.

Der er endnu ikke fremlagt informationer for, hvorvidt episoderne hænger sammen.