Kim Kielsen vil ikke gå ind i omdiskuteret KNI-skandale

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), vil ikke kommentere den igangværende lagerskandale i KNI. Det oplyser han til KNR.
Kim Kielsen er fortsat formand for Naalakkersuisut, selvom han tabte formandskampen i Siumut i weekenden til Erik Jensen. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Mathies Hvid Toft
04. december 2020 12:18

Den selvstyreejede koncern KNI er havnet i et massivt stormvejr, hvor flere sager rusker i det hæderkronede selskab.

KNI’s varelagre har igennem ti år fra 2010 til 2020 været vurderet 50-70 millioner kroner for højt, hvilket ledelsen selv har været ude og erkende. Der har dog været alvorlige problemer med koncernens lagre allerede to år tidligere, som KNR har fortalt.

Samtidig har ledelsen fået alvorlig kritik af lektor i selskabsret Troels Michael Lilja fra Copenhagen Business School for dens ageren i sagen.

LÆS OGSÅ Ekspert udtaler alvorlig kritik af ledelsen i KNI

Lager​skandale i KNI - sagen kort
  • KNI har siden 2010 haft systematisk fejl i deres registrering og opgørelse af KNI’s lagre.
  • Det har betydet, at lagrene i de første tre år siden 2010 har været værdisat omkring 70 millioner kroner for højt, og i de sidste syv år omkring 50 millioner kroner for højt.
  • Fejlen skyldes en menneskelig programmering i KNI’s systemer, men KNI har ikke noget bud på, hvem der står bag.
  • Fejlen betyder, at selskabet skal nedskrive dets egenkapital med omkring 50 millioner kroner ved halvregnskab i december.
  • Fejlen får ifølge KNI ikke ”væsentligt effekt på selskabets økonomiske stilling, herunder driftsresultaterne.”

Formanden for Naalakkersuisut er øverste repræsentant for koncernens ejere i form af Selvstyret. Men Kim Kielsen vil ikke kommentere eller reagere på situationen i det vigtige selskab.

- Tak for jeres henvendelse. Formanden for Naalakkersuisut følger sagen tæt og ønsker ikke at udtale sig yderligere, mens der er en igangværende uvildig undersøgelse, oplyser Kim Kielsens ministersekretær, Angutinnguaq Tittussen, i en mail til KNR.

Uvildig undersøgelse er på vej

Da skandalen begyndte at rulle i sidste uge, meddelte KNI’s bestyrelsesformand, Lars Borris Pedersen, at sagen var undersøgt med den eksterne revisor Deloitte.

Han og ledelsen anså det som tilstrækkeligt til at udelukke al tvivl om, hvorvidt der måtte være kriminelle handlinger bag de opjusterede lagerværdier.

LÆS OGSÅ Millionfejl i KNI: Forkert lagerværdi påvirker resultater

Deloitte og KNI’s interne revisionsafdeling formåede dog ikke at opdage den alvorlige fejl, og derfor har der været kritik af beslutningen om ikke at lade en uvildig part undersøge sagen. For få dage siden vendte ledelsen da også på en tallerken i det spørgsmål. Nu skal en tredje part undersøge hele forløbet, der har ledt til fejl i værdifastsættelsen af KNI's lagre.

LÆS OGSÅ Massiv millionfejl på varelager: KNI-formand freder ledelsen

- Vi har ikke noget at skjule og ønsker derfor at være så åbne omkring det som muligt, skrev bestyrelsesformanden i en mail til KNR og fortsatte:

- Vi arbejder på højtryk og satser på at påbegynde snarest. Vi kan naturligvis ikke svare på, hvornår det er færdigt, men så hurtigt som muligt.