Kim Kielsen søger ly under Grundloven i forsvar for Siumuts landsmøde

Det er en grundlovssikret ret, at politisk arbejde - som for eksempel det kommende landsmøde i Siumut - kan fortsætte, siger formanden for Naalakkersuisut.
Grunden til, at politikere gerne må mødes på tværs af kommunegrænser, findes i Grundloven. Foto © : KNR
17. august 2020 12:55

Sådan lyder det fra formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S), når han forholder sig til kritikken af, at Siumut må samles til et landsmøde på tværs af kommunegrænser, mens andre organisationer og foreninger har måttet aflyse arrangementer i flæng.

Grunden til, at politikere gerne må mødes på tværs af kommunegrænser, findes i Grundloven.

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

Helt konkret henviser Kim Kielsen til en betænkning fra Sundheds- og Ældreudvalget i Danmark, som baserer sig på Grundlovens paragraf 79. En betænkning, som blev vedtaget som en del af Epidemiloven i Danmark, og som delvist også er blevet indført af politikerne herhjemme.

- Den (betænkningen red.) her har udgangspunkt i Grundloven. Forskelligt politisk arbejde må ikke begrænses, siger Kim Kielsen til KNR og uddyber:

- Den (betænkningen, red) måtte føjes til, fordi loven skal være fundamentet for bekendtgørelsen. Hvis vi ikke føjer den til, og hvis der laves begrænsninger for politikernes arbejde, vil de med de samme råbe op: "vi kan ikke blive begrænset".

LÆS OGSÅ Kielsen forsvarer sig mod kras kritik over coronaregler: Jeg bliver siddende!

Det er helt præcist punkt 3.1.1 i betænkningen, som formanden for Naalakkersuisut læner sig op ad. I det står der nemlig:

- … "bekendtgørelsens paragraf 1 og 2 om forbud mod større forsamlinger mv. gælder ikke for forsamlinger med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed."

Kim Kielsen: Der er forskel på interesseorganisationer og partier

Og dén sætning er ganske åben for fortolkning. For hvad betyder "meningsbefordrende øjemed" egentlig?

Det er der mange, der er i tvivl om. Alt fra SIK til Forfatterforeningen, sportsfolk og oppositionen har de seneste uger rettet skarp kritik af formandens håndtering af coronakrisen.

Et centralt kritikpunkt har netop været et mudret regelsæt, der har gjort det svært at finde ud af, hvad der er tilladt, og hvad der er forbudt - og hvem, der må rejse på tværs af kommunegrænser og hvem, der ikke må.

Eksempelvis har kulturhuse måttet aflyse arrangementer, da det ikke er tilladt, at samles på tværs af kommunegrænser. Samtidig har Siumut åbent planlagt at holde partiets landsmøde i begyndelsen af september med mindst 63 politikere fra store dele af landet.

LÆS OGSÅ Coronasamarbejde ligger i ruiner – Som at tale til en mur

Ifølge Kim Kielsen, er der dog intet odiøst i det. Siumut er et politisk parti, og derfor er Siumut ikke dækket af undtagelsen i bekendtgørelsen.

Forfatterforeningen, sportfolkene, SIK, kulturhusene og de andre er til gengæld dækket af rejserestriktionerne. 

- De er interesseorganisationer, og arbejder således ikke med opgaver, der er af interesse for hele landet, siger Kim Kielsen. 

Kim Kielsen peger på, at det også fortsat er lovligt at samles til demonstrationer, netop fordi det er en grundlovssikret rettighed.