De fire oppositionspartier har skrevet et åbent brev til naalakkersuisut. De er vrede og føler sig kørt over af Naalakkersuisut. Foto: Malik Brøns

Coronasamarbejde ligger i ruiner – Som at tale til en mur

Ifølge Samarbejdspartiet har Kim Kielsen flere gange på pressemøder løjet om Inatsisartuts opbakning til nye bekendtgørelser.

Det politiske samarbejde om at komme gennem coronakrisen ligger i ruiner, og Naalakkersuisut lytter ikke til oppositionens forslag.

Sådan lyder kritikken fra en rasende opposition, der er træt af ikke at blive hørt til partiledermøderne, hvor partierne samles for at diskutere løsninger på coronakrisen.

- Når vi kommer med alternative forslag, bliver der bare gryntet eller nikket, og så går de. Det bliver slet ikke diskuteret, og det er som at sidde og tale med en mur, siger Tillie Martinussen, formand for Samarbejdspartiet.

LÆS OGSÅ Samlet opposition kritiserer Naalakkersuisut: Ingen sammenhold mod bekæmpelse af corona

Desuden siger Tillie Martinussen, at møderne ofte ligger en halv eller hel time før, Kim Kielsen holder pressemøde for nationen, og at der derfor ikke er tid til at diskutere de nye tiltag.

Regler for forsamlinger

 

Frem til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

Det skete eksempelvis ved genåbningen af landets grænser.

- Reglerne om åbning for at rejse blev forelagt meget kort tid før (det blev offentliggjort, red.), og da vores kollegaer kom med deres synspunkter, blev de ikke hørt, og sådan har det bare kørt, siger Hans Enoksen, formand for Partii Naleraq.

Sådan har det dog ikke været gennem hele perioden med coronavirus.

- I starten blev der i hvert fald lyttet og diskuteret, men det er man helt holdt op med, siger Tillie Martinussen.

Det er Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq, Atassut og Samarbejdspartiet trætte af, fordi partierne mener, at de har en masse gode forslag til, hvordan coronavirus alternativt kan håndteres.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen slår fast: Der bliver ingen grønlandsmesterskaber i år

Generelt kritiserer de fire oppositionspartier, at landet åbnes udadtil, mens der er en masse restriktioner internt i landet.

- Eksempelvis i forhold til forsamlinger, hvor man åbner for politiske møder, og at man kan samles i værtshuse, men at man omvendt ikke kan forsamles til kultur- og sportsarrangementer, siger Muté B. Egede, formand for Inuit Ataqatigiit.

Martinussen: Kielsen lyver om enighed på TV

På trods af at Naalakkersuisut tilsyneladende ikke lytter til oppositionens forslag, har Naalakkersuisut ikke holdt sig tilbage med at vedtage nye bekendtgørelser.

Fra marts har Naalakkersuisut udstedt 24 bekendtgørelser, som direkte påvirker håndteringen af coronavirus.

Kim Kielsen har flere gange sagt, at et enigt Inatsisartut står bag de forskellige bekendtgørelser, der fra tid til anden bliver vedtaget, men det har flere gange enten været misvisende eller direkte løgn, siger Tillie Martinussen.

- Der har været masser af gange, hvor han har sagt det, hvor det ikke har passet, og der er også tit, hvor Kielsen har sagt ”alle står bag den her beslutning”, hvor han siger det om én sætning, hvor vi er enige, men hvor vi ikke er enige om resten, men det siges på en måde, så det lyder, som om vi også er enige i resten, siger Tillie Martinussen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt