Kim Kielsen om USA-valg: Klima og sikkerhed vægter højt hos os

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, håber på, at USA's arbejde i Arktis fortsætter, uanset hvem der bliver præsident. Men han håber, at USA vil tage klima og sikkerhed mere seriøst.
- Jeg forventer, at USA vurderer at genindtræde sundhedsorganisationerne for at bekæmpe coronavirusset. Det er meget vigtigt at få sagt, siger Kim Kielsen. Foto © : KNR
04. november 2020 12:30

I USA bliver der stadig talt stemmer ved præsident valget. Omkring 160 millioner amerikanere har stemt, og det trækker ud med at kåre en vinder.

Herhjemme følger formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut), også med i valget. Ifølge Kim Kielsen, er det lige meget om det bliver Trump eller Biden. Han håber bare, at USA fortsat vil være interesseret i Grønland og Arktis efter valget.

- Vi skal ikke vende det blinde øje til. Russerne opruster, blandt andet ved at bygge lufthavne i Arktis. Og vi vil naturligvis arbejde for, at USA fortsat skal sikre vores sikkerhed, siger Kim Kielsen til KNR. 

LÆS OGSÅ OVERBLIK: Biden fører stadigvæk - men Trump har vundet vigtige svingstater

Der er udsigt til, at de grønlandske farvande får mere trafik i takt med, at isen bliver mindre i de arktiske egne. Derfor bør sikkerheden blive styrket, forklarer Kim Kielsen.

Han gør opmærksom på, at Grønland er med i sikkerhedsalliancen NATO gennem Danmark.

- Hvis vi ser på vores muligheder, så skal vi arbejde for de bedst mulige vilkår for vores land. Og vi skal gøre brug af vores diplomatiske forbindelser for at gøre opmærksom på det, lige meget, hvem der er præsident, siger Kim Kielsen.

Der har været store gnidninger mellem Trump og NATO. Trump har blandt andet presset på for at de øvrige medlemmer af alliancen skal betale den fulde pris for medlemskabet i NATO. Danmark er et af de lande, som endnu ikke betaler fuldt kontingent. 

Klima og Trump

På det klimapolitiske område har Donald Trump flere gange givet udtryk for, at han ikke tror på menneskeskabt klimaforandringer. Han har blandt andet meldt USA ud af klimaaftalen i Paris, som ellers blev hyldet som en stor international diplomatisk bedrift.

Og der er ikke udsigt for, at USA kommer tilbage til klimaaftalen, hvis Trump bliver genvalgt, vurderer Kim Kielsen.

- Men vi har et ansvar for at reagerer klart på det. USA er vores alliancepartner, og vi i Arktis mærker klimaændringer dobbelt så hurtigt som i andre steder. Det må vi gøre klart for USA, siger

Biden vil gerne arbejde for at USA genindtræder Paris aftalen.

LÆS OGSÅ Både Trump og Biden tror på sejr

Klimaaftalen er langtfra den eneste aftale, som Trump har meldt USA ud af. Han har også meldt ud, at USA trækker sig ud af verdenssundhedsorganisationen, WHO, fra næste år.

Joe Biden har til gengæld meldt ud, at han vil sætte en stopper for dette, hvis han skulle blive valgt som præsident.

Imens håber Kim Kielsen, at USA forbliver en del af sundhedssamarbejdet.

- Jeg forventer, at USA vurderer at genindtræde sundhedsorganisationerne for at bekæmpe coronavirusset. Det er meget vigtigt at få sagt, siger Kim Kielsen.