Kielsen trækker udskældt lovforslag tilbage

Kim Kielsen trækker beslutningsforslag om at indføre dansk offentlighedslov for danske myndigheder i Grønland tilbage. Beslutningen sker efter massiv kritik af, at forslaget ikke har været i offentlig høring.
Foto © : KNR
03. oktober 2016 15:28

Kim Kielsens departement, der i første omgang sendte forslaget til lovbehandling i Inatsisartut uden at have sendt det i offentlig høring først, trækker nu forslaget tilbage. Det oplyser hans departementschef i et skriftligt svar til KNR. 

- Formanden for Naalakkersuisut har i dag (mandag, red.) meddelt Formandskabet for Inatsisartut, at Naalakkersuisut trækker beslutningsforslaget om den danske offentlighedslov fra dagsordenen for den igangværende samling. Formanden henviser til, at høringen i Grønland har været mangelfuld, skriver departementschef Søren Hald Møller.

Departementet oplyser samtidig, at forslaget senere kan komme til behandling i Inatsisartut, når det har været igennem en 'tilfredsstillende høring'. 

Læs også IA vil stemme imod dansk offentlighedslov

Forslaget om at indføre den kritiserede, danske offentlighedslov fra 2013 for danske myndigheder her i landet har mødt kraftig kritik fra flere sider.

- Loven er under al kritik, og der har været stor modstand mod at ikraftsætte (indføre, red.) den i Danmark. Hvorfor skal vi anordne en så dårlig lov, så den gælder her i landet? udtalte Sara Olsvig fra IA i sidste uge. IA var det eneste parti, der ikke var klar til at støtte forslaget.

Læs også Advokater: Udsæt forslaget om offentlighedsloven

KNRs direktør var heller ikke begejstret for udsigten til den nye lov:

- Jeg mener, det er Naalakkersuisut, der har det ansvar. Justitsministeriet har jo spurgt DR, TV2 og hvad der ellers er af medier i Danmark. Men når man så kommer herop og skal blåstemple en ny anordning, så spørger man ikke de parter, der er i landet: Medier, befolkningen, instanserne. Og det, synes jeg, er forkert, siger direktør for KNR, Karl-Henrik Simonsen.

Det er justitsministeriet i Danmark, der har foreslået, at den danske offentlighedslov fra 2013 i fremtiden også skal gælde hos de danske myndigheder i Grønland og på Færøerne.

Læs også Offentlighedslov burde have været i høring