Kim Kielsen mødte demonstranterne foran Inatsisartut i går. Foto: KNR / Malik Brøns

Kielsen svarer demonstranter: Der bliver ikke valg før i 2022

Stenbidersagen vokser sig større og større. I går eftermiddags samlede flere hundrede demonstranter sig i Nuuk og krævede, at der bliver udskrevet valg.

I går samledes flere hundrede demonstranter sig foran Inatsisartut i Nuuk. De vil til valg, lød budskabet. 

Utilfredsheden er opstået i takt med, at den såkaldte stenbidersag har vokset sig større og større.

I torsdags erklærede en samlet opposition i Inatsisartut mistillid til formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S). En mistillid, der blev afværget med det mindst mulige flertal overhovedet. 

Kort om stenbider-sagen:

 

  • 12. maj besluttede Naalakkersuisut at hæve kvoten for stenbider ved at overflytte restkvoten på stenbider for 2019 på 204 tons til 2020.

 

  • Det var en politisk beslutning, der lagde grund for genåbningen af to områder.

 

IA: Var Kim inhabil?
 

  • Sagen om inhabilitet begyndte i starten af juni, og det var Inuit Ataqatigiit, der flyttede fokus over på den.

 

  • Det skete, da partiet ville vide, om Kim Kielsen personligt fik gavn af at være med til Naalakkersuisuts beslutning om at hæve stenbiderkvoten, samtidig med at han havde udlejet sin private båd til en fisker.

 

  • Kim Kielsen var med på mødet. Og han fortalte ikke resten af Naalakkersuisut, at han potentielt kunne være inhabil, da han havde lejet sin båd ud til en fisker, der fiskede efter stenbider.

 

Revisionsudvalg rejser skarp påtale

 

  • Inatsisartuts Revisionsudvalg har efterfølgende udgivet dets beretning om sagen.

 

  • Og her bringer udvalget både "skarp påtale" og fremhæver forhold, der beskrives som "kritisabelt".

 

  • Det er den hårdeste kritik, som revisionsudvalget kan udtale.

Og nu har sagen altså bevæget sig ud af Inatsisartutsalen, og fik demonstranter til at samles foran Inatsisartut med megafoner og skilte. 

 

LÆS OGSÅ Demonstration mod Naalakkersuisut: Vi vil have valg!

”Det er nok med dig Kim Kielsen”, råbte de.

Men Kielsen har ikke tænkt sig at udskrive valg, siger han til KNR. I hvert fald ikke før, at denne valgperiode udløber. 

- Der bliver valg i 2022. Det satser vi på, siger han.

- Demonstranterne mener, at du var inhabil, da du lejede din båd ud til en fisker, samtidig med at du var med til at hæve stenbiderkvoten. Er det ikke rigtigt?

- Jeg står fast ved min beslutning i forhold til stenbiderkvoten. Jeg var med til at tage en beslutning på vegne af 992 fiskere. De 204 tons, som ikke blev fisket sidste år, blev overført til i år. 

Så var du inhabil eller ej?

- Det var jeg ikke ifølge advokatens evaluering. Jeg var ikke inhabil, siger Kim Kielsen.

Stenbiderkvote blev forhøjet

Det var historien om forhøjelsen af stenbiderkvoten, der startede hele sagen.

Kim Kielsen var med til det møde, hvor kvoteforhøjelsen blev besluttet – også selv om han havde lejet sin båd ud til en fisker, der fiskede efter stenbider. 

Demonstranter overfor Inatsisartut tirsdag eftermiddag. Foto: Malik Brøns

 

Oppositionen mener, at Kim Kielsen var inhabil. Den mener også, at Kielsen har tilbageholdt informationer til Revisionsudvalget, som undersøgte sagen.

LÆS OGSÅ Mistillid til Kim Kielsen er afværget med det mindst mulige flertal

Koalitionen mener, at Kim Kielsen ikke var inhabil. Koalitionen mener heller ikke, at Kim Kielsen har overtrådt nogle love i sagen.

Sagen er blevet undersøgt to gange. Først af advokatfirmaet Poul Schmith, som Naalakkersuisut selv havde hyret. Ifølge advokatfirmaet har Kim Kielsen ikke handlet i strid med reglerne om inhabilitet.

Siden kom Revisionsudvalget med en beretning om sagen, som lå klar 7. september. Og den var kritisk. 

Udvalget bragte en "skarp påtale" og fremhævede dele af sagen, som ”kritisabel". Det er den hårdeste kritik, som revisionsudvalget kan udtale.

Hemmelige dokumenter skal udleveres

Rent politisk endte sagen i endnu et klimaks i går i Inatsisartut. Revisionsudvalget har nu endelig modtaget nogle dokumenter i sagen, som de ikke kunne få udleveret, da de undersøgte sagen. Da kunne dokumenterne nemlig ikke udleveres, fordi det ikke var muligt at få indsigt i dem, fik udvalget at vide. 

Hvad der står i de dokumenter, vides ikke. Men ifølge Henrik Fleischer, som er formand for Fiskeriudvalget, drejer det sig om to dokumenter. Det ene er Naalakkersuisuts oplæg til at hæve stenbiderkvoten. Det andet er et oplæg til advokatfirmaet Poul Schmith om, hvad det egentlig er firmaet skulle undersøge i stenbider-sagen.  

LÆS OGSÅ Revisionsudvalg har modtaget indtil videre hemmelige dokumenter i stenbidersagen

Kim Kielsen, demonstranterne er ikke de eneste, der mener, at du agerede inhabilt. Revisionsudvalget har også kritiseret sagen, og oppositionen mener, at der bør være politiske konsekvenser. Skal sagen have konsekvenser for dig?

- Naalakkersuisut arbejder efter lovgivningen om aktindsigt. Og hvis der har været noget, der har gjort, at arbejdet har været utilfredsstillende, så må det tilpasses Inatsisartuts arbejdsmetoder, siger Kim Kielsen.  
 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt