Demonstration mod Naalakkersuisut: Vi vil have valg!

Hundredvis af borgere i Nuuk gik på gaden tirsdag eftermiddag for at demonstrere mod Naalakkersuisut. Demonstranterne krævede et nyt valg.

- Nok er nok! Vi vil have valg!

Det blev der råbt ved Amisut klokken 16.15 i Nuuk.

Tirsdag vendte ordene, Nok er nok, tilbage til gaderne i Nuuk, hvor hundredevis af borgere denne gang demonstrere med et ønske om et valg.

I Inatsisartut var de netop blevet færdige med at behandle den såkaldte stenbidersag en time før demonstrationen startede.

En af initiativtagerne fortæller, at tilliden til formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen er væk efter hans involvering i stenbidersagen.

 

 

- Han har lånt sin båd ud, og så modtog han også betaling. Han skal følge loven ligesom alle andre, og det mener jeg ikke, han har gjort her, sagde Stine Hammeken før demonstrationen.

Demonstranterne endte foran Inatsisartut-salen, hvor de ventede på at politikerne ville komme ud og høre på deres budskaber.

 

 

- Jeg synes, at det er på tide at der bliver udskrevet et valg. Det er nok med Naalakkersuisut, siger Karlo Aminaq.

Oppositionslederne fra Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq, Samarbejdspartiet og Atassut var blandt de første til at komme ud. De blev mødt med klapsalver og glæde da de trådte ud.

Det samme kunne ikke siges, da Naalakkersuisut medlemmerne kom ud ad døren. Især formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut), fik verbale skældsord af demonstranterne lige så snart han stod frem.

 

 

”Det er nok med dig Kim Kielsen”, blev der råbt blandt de mange demonstranter.

- Du har lånt dit fartøj ud og fået penge af det. Du har brugt 180.000 kroner af borgernes penge til en undersøgelse. Nok er nok, blev der råbt fra arrangørerne.

- Sidste år var der de to største demonstrationer i historien, der sagde i Naalaakkersuisut dengang, at i ville arbejde mere ordentligt, og i tog bare vores budskaber til efterretning. Gør jeres snak til realitet.

Da Kim Kielsen fik ordet, nåede han at sige et par ord, før han blev overdøvet af demonstranterne.

- Jeg vil ikke løbe fra mit ansvar, det skal i huske, sagde Kim Kielsen.

Han forsøgte at forklare, at det var restkvote fra året før på 204 tons som blev overført.

- Jeg tager imod jeres budskaber og lytter til dem, men jeg vil også gerne sige - ja, jeg var med til at beslutte til at forhøje kvoten, og jeg står ved den beslutning, sluttede han af med.

Blandt demonstranterne er Oline Steenholdt. Hun er træt af, at der bliver skiftet for mange ud i Naalakkersuisut.

 

 

- Der er har været for mange udskiftninger inden for Naalakkersuisut siden sidste valg. Det er ikke betryggende som vælger at der sker så mange udskiftninger på så kort tid. Jeg kan heller ikke acceptere landets leder har handlet på den måde han har gjort i forbindelse med stenbidersagen, siger Oline Steenholdt.

Demonstrationen sluttede efter en times tid. Initiativtageren, Stine Hammeken takkede alle dem der kom og deltog i demonstrationen.

- Mange tak for alle dem der kom, jeg håber at vi kan gøre en forskel. Men Kim Kielsen gik bare igen og så ud til at være ligeglad. Det så sådan ud i hvert fald. Vi har samlet underskrifter, det var der også sidste gang, men den var de ligeglad med, sådan kan man ikke føre en regering, siger Stine Hammeken.

Demontration er tilladt trods coronaregler

Forsamlingsforbuddet gælder ikke demonstrationer.

I en vejledning til coronareglerne, er en forklaring på "meningsbefordrende øjemed".

Det er tilladt at samles til "meningsbefordrende forsamlinger". Det er ifølge vejledningen forsamlinger, der udtrykker sig om samfundsforhold - for eksempel demonstrationer.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt