Karl Lyberth i sit es

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl Lyberth holdt sit første pressmøde i dag. Og her lovede han mange tiltag til fordel for fiskere, fangere og landmænd.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
18. juni 2013 16:26

I følge Karl Lyberth kan fiskerne og fangerne glæde sig til mange gode tiltag, som Naalakkersuisut, i den nærmeste fremtid vil gøre, for at vi bedre kan udnytte vores ressourcer i havet.

For eksempel får fangerne i Qaanaaq-området i fremtiden lov til at fange hvalrosser og nar- og hvidhvaler ubegrænset. Det sker, fordi der i dette område er masser af fangstdyr, og fordi der er fangere i begrænset antal.

Hellefiskefiskerne i Upernavik og Ummannaq kan også glæde sig. Naalakkersuisut vil nemlig forhøje kvoten med 1.000 tons til hver forvaltningsområde. Men Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl Lyberth (Siumut), lovede at der ville komme flere indhandlingsfabrikker, så der kan komme mere konkurrence på området.

Og så lovede ministeren, at det snart bliver slut med, at én fisker skal have mange fiskerilicenser. Som det er nu, skal fiskerne have én licens til hver fiskeart, de fisker. Det vil Karl Lyberth lave om på, så der fremover måske kun bliver to licenstyper; En for hellefisk og én der gælder for alle andre fiskearter.

Landbruget er heller ikke glemt. Karl Lyberth og Naalakkersuisut ønsker, at en stor kommission nedsættes, for at afdække behovet for landbruget. Derefter vil Naalakkersuisut nærlæse rapporten for at tage stilling. Men hvilke tiltag der skal være på landbrugsområdet, fortalte Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug ikke noget om på dagens pressemøde.