Karl Kristian Kruse afviser kritik

Der er ingen grund til bekymring for hellefisken, naturen beskytter sig selv, siger Siumuts politiske ordfører.
Skrevet af Sandra Meinecke
11. juli 2014 11:23

Karl Kristian Kruse forholder sig uforstående over for de seneste dages kritik af hans forsalg om at forhøje kvoterne for kystnært hellefiskeri i de tre forvaltningsområder Upernavik, Uummannaq og Diskobugten.

Forslaget, som overskrider biologernes rådgivning, vækker ellers bekymring hos både den ansvarlige Naalakkersuisoq for Fiskeri, Finn Karlsen, formanden for fiskeriorganisationen KNAPK, Henrik Sandgren, og ikke mindst hos biologerne – men altså ikke hos Karl-Kristian Kruse.

- Det skal ikke være sådan, at man går ud fra naturinstituttets anbefalinger alene, siger Inatsisartut-medlem Karl Kristian Kruse til KNR.

LÆS OGSÅ: IA kritiserer kvoteforhøjelser

Bekymringen og kritikken går især på, at der ikke vil være hellefisk til kommende generationer, hvis der overfiskes nu. Hos oppositionen frygter man også, at forbrugerne fremover vil nægte at købe hellefisk fra Grønland, hvis fiskeriet ikke er bæredygtigt, og det kan skade den grønlandske økonomi.

- Noget, der ærgrer mig, er, at man begynder at beskylde fiskerne for at overfiske.

- Den grønlandske befolkningen er så lille, og der er så få fiskere, at man ikke kan kalde det overfiskeri. Jeg forestiller mig ikke, at forslaget kan skade bestandene, forklarer Karl-Kristian Kruse.

Afviser at debatere formodninger

Til spørgsmålet om, hvorvidt han deler bekymringen for bestanden af hellefisk til kommende generationer, svarer han:

- Man kan ikke diskutere ud fra en formodning om, at de kommende generationers muligheder for fiskeri bliver ødelagt, og så samtidig beskylde de nuværende fiskere for overfiskeri.

LÆS OGSÅ: Finn Karlsen: Jeg bliver på min post

Ifølge biologerne bør der højest fiskes 20.000 tons hellefisk, men som det ser ud nu, bliver der fisket omkring 6000 tons for meget.

Torsdag erklærede Naalakkersuisoq for fiskeri, Finn Karlsen, at han også er bekymret, men under alle omstændigheder skal følge Inatsisartuts beslutninger. Karlsen forklarer yderligere, at han har stillet et ændringsforslag - men at det blev afvist.