Karl Eliassen får alligevel ikke lov til at komme hjem

Landsretten har fredag afgjort, at Karl Eliassen fortsat skal afsone sin foranstaltning i Danmark.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Kenneth Elkjær
17. februar 2018 13:45

For ni måneder siden afgjorde Qaasuitsup Kredsret, at den forvaringsdømte Karl Eliassen skal hjem til Grønland og afsone.

Men fredag ændrede Grønlands Landsret kredsrettens beslutning, og den langtidsindsatte Karl Eliassen skal nu forblive i Anstalten ved Herstedvester, hvor han har afsonet de sidste 17 år. Det oplyser anklagerfuldmægtig Robert Rafn fra Grønlands Politi.

Det var anklagemyndigheden, der kærede kredsrettens beslutning fra marts 2017. Kredsretten afgjorde dengang, at Karl Eliassen skal hjem til Grønland for at afsone med henblik på udslusning til samfundet.

- Anklagemyndighedens påstand har både i kreds- og i landsretten været opretholdelse af den aktuelle forvaringsdom. Vi mener, at beslutningen om overførsel til Grønland ikke kan træffes af kredsretten og at Karl Eliassen stadigvæk er farlig, og at han skal blive i forvaring, indtil dette ikke længere er tilfældet.

- Derved støtter vi os til de seneste udtalelser fra Kriminalforsorgen ved Anstalten i Herstedvester, der anbefaler opretholdelse af den aktuelle forvaringsdom, siger Robert Rafn, som altså fik medhold, da landsrettens beslutning landede i indbakken fredag eftermiddag.

LÆS OGSÅ Landsret skal afgøre om Karl Eliassen må komme til Grønland

Ifølge anklageren har retten ikke kompetence til at beslutte, at en forvaringsdømt skal overføres til anden anstalt. Det er en administrativ afgørelse, der sorterer under Kriminalforsorgen, og de har ved deres seneste erklæringer anbefalet, at Karl Eliassen skulle forblive i Anstalten ved Herstedvester.

På den baggrund var det anklagemyndighedens opfattelse, at landsrettens behandling af sagen måtte dreje sig om, hvorvidt Karl Eliassen skulle prøveløslades eller forblive i forvaring. Landsretten var enig i at kredsretten ikke kan beslutte at overføre Karl Eliassen fra Herstedvester til en grønlandsk anstalt, og at Karl Eliassen ikke skal prøveløslades.

- Kriminalforsorgen anbefalede en opretholdelse af forvaringsdommen i Herstedvester, og det støttede vi os til. Som det klare udgangspunkt i denne type sager, støtter anklagemyndigheden sig til erklæringerne fra kriminalforsorgen herunder de fagpersoner, som har deres daglige omgang med de indsatte, siger Robert Rafn.

LÆS OGSÅ 47-årig skal blive i forvaring i Herstedvester

Karl Eliassen blev i april 2001 dømt til forvaring for blandt andet tyveri, ulovlig tvang, krænkelse af offentlig myndighed og frihedsberøvelse. Han er til tidligere dømt for voldtægt og vold. Karl Eliassen kan få afprøvet sin forvaringsdom igen om to år.

Karl Eliassen forsøgte også at få lov til at afsone i Grønland i 2005. Det blev afvist af både landsret og kredsret.