Foto: Anstalten ved Herstedvester

Landsret skal afgøre om Karl Eliassen må komme til Grønland

Landsretten skal tirsdag tage stilling til, om den langtidsindsatte Karl Eliassen skal have lov til at afsone i åben anstalt i Grønland i stedet for i Anstalten ved Herstedvester.

For snart 17 år siden blev Karl Eliassen (KE) dømt til forvaring på ubestemt tid på en psykiatrisk ledet anstalt i Danmark. Her har han afsonet lige siden.

Den 10. marts i år besluttede Qaasuitsoq Kredsret at ændre hans foranstaltning. Beslutningen indebærer, at han kunne blive overført til en åben anstalt i Grønland med henblik på, at han med tiden kan blive udsluset til samfundet.

Anklagemyndigheden har kæret beslutningen, og sagen skal derfor nu for Grønlands Landsret. Anklagerens påstand er, at KE fortsat skal afsone i Anstalten ved Herstedvester.

Af domsbogen, som KNR har fået indsigt i, kan man læse, at det under retssagen i Qaasuitsup Kredsret fremgik af en retspsykiatrisk udtalelse, at den snart 60-årige Eliassen afsoner meget stille og fredeligt.

KE blev i april 2001 dømt til forvaring for blandt andet tyveri, ulovlig tvang, krænkelse af offentlig myndighed og frihedsberøvelse.

Nutaarmiut-drama blev vendepunkt

Over for Qaasuitsoq Kredsret i marts i år forklarede KE, at han nu har indset, at han har gjort noget dårligt, og at han synes, at det er synd for de implicerede i sagen, der førte til hans anbringelse

Vendepunktet var tilsyneladende, at han fra 2014 var tvunget til at afsone i Herstedvester sammen med gerningsmanden bag drabsepisoden i bygden Nutaarmiut i 2012. Her blev tre dræbt og fire forsøgt dræbt.

Blandt de tre dræbte var KEs faster, hvilket betød han fik det meget dårligt. Men det fik ham også til at angre, ifølge domsbogen.

Og i dag fortryder han sine forbrydelser. Samtidig mener han dog også, at 17 år er lang tid, og nu må det være slut.

Anklagemyndigheden ønskede den oprindelige foranstaltning opretholdt. Begrundelsen var at KE ikke havde udvist samarbejdsvilje og var testet positiv for hash.

Qaasuitsoq Kredsret lagde vægt på KEs forklaring og hans forsikring om, at han aldrig vil overtræde loven igen. Han vil nemlig aldrig mere i fængsel. Derfor bestemte Kredsretten at KE bør anbringes i en åben grønlandsk anstalt.

Kæresagen er berammet til Grønlands Landsret den 5. december klokken 10.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt