47-årig skal blive i forvaring i Herstedvester

04. august 2005 14:52

Den 47-årig Karl Eliassen – der er dømt for alvorlig kriminalitet – kommer ikke til en anstalt i Grønland, men skal blive i forvaring på ubestemt tid i Herstedvester.

Det afgjorde den grønlandske Landsret i dag og har dermed stadfæstet Kredsrettens afgørelse fra foråret, hvor Eliassen havde søgt om at komme hjem og afsone.

Sagen om Karl Eliassen gør endnu engang debatten om en særligt sikret anstalt i Grønland aktuel.

Som så mange andre der er dømt for farlig kriminalitet sidder den 47-årige mand på ubestemt tid i anstalten ved Herstedvester - vest for København -fordi Grønland ikke selv har en anstalt med en sikkerhed, der matcher hans farlighed.

Eliassen kender i øvrigt Herstedvester fra tidligere ophold; i den aktuelle sag har han siddet i anstalten i cirka fire år.

Han er dømt til forvaring for en stribe meget grove forbrydelser - blandt andet forsøg på drab, trusler på livet og trusler mod politiet.

Forbrydelserne blev begået, mens Eliassen afsonede en dom i Grønland for tilsvarende alvorlige overtrædelser af Kriminalloven.

Og også før dén tid har Eliassen en lang række domme bag sig for blandt andet voldtægt mod børn og vold.

Og en psykiatererklæring fra Herstedvester giver da også indtryk af Eliassen som en psykisk påfaldende person med en kort lunte og som en mand der skaber uro og ballade omkring sig.

Som begrundelse for at blive overført til en anstalt i Grønland sagde Eliassen, at han er begyndt at gå til samtaler med en psykolog og at det går så godt, at han sagtens kan begå sig i en åben anstalt herhjemme.

Men det mener Landsretten altså ikke.

Retten hæfter sig ved, at Eliassen begik de aktuelle og meget grove forbrydelser, mens han var indsat i en grønlandsk anstalt og at han indtil nu kun har haft én ledsaget udgang fra Herstedvester, samt at han først for nylig er begyndt at samarbejde med psykologerne i Herstedvester.

Afgørelsen betyder, at der nu går ét år fra nu, før Karl Eliasen igen kan få sin sag taget op.

Karl Eliassens bisidder, Gideon Jeremiassen, tager dommen til efterretning.

Han mener sagen bør sætte fornyet skub i overvejelserne om at bygge en sikret anstalt i Grønland.