KANUKOKA og mangel på arbejdskraft er skyld i forsinkede overenskomster

KANUKOKAs nedlæggelse og mangel på arbejdskraft i Selvstyret er hovedårsagerne til, at de nye overenskomster for sundhedspersonale er mere end to år forsinket.
Foto © : Google Street View
Skrevet af Thomas Munk Veirum
05. juli 2018 12:40

I en række paragraf 37 spørgsmål ønsker Samarbejdspartiets Tillie Martinussen at få opklaret, hvorfor overenskomsterne for sundhedspersonale endnu ikke lavet færdige.

I sit svar oplyser naalakkersuisoq for finanser Pele Broberg, at der har manglet en forhandlingschef i Selvstyret i omkring halvandet år, men at stillingen er besat per 1. juli 2018.

LÆS OGSÅ Sundhedskartellet efterlyser handling fra Selvstyret

Dernæst har det også påvirket processen, at KANUKOKA er blevet nedlagt undervejs:

Forvirring gør det svært at skaffe medarbejdere

- Presset på overenskomstafdelingen er øget meget betydeligt i de senere år på baggrund af KANUKOKAs nedlæggelse, skriver Broberg i svaret.

Tidligere havde KANUKOKA nogle medarbejdere, der rådgav kommunerne om overenskomstfaglige og ansættelsesretlige forhold, og den opgave er nu rykket til overenskomstafdelingen i Selvstyret.

En afdeling der ikke har fået flere hænder i takt med de flere opgaver.

Ifølge Sundhedskartellet, der organiserer de offentlige ansatte, er forvirring om løn og ansættelsesforhold én af hovedårsagerne til, at sundhedsvæsnet i øjeblikket har svært ved at skaffe hænder.

LÆS OGSÅ Presset landshospital lukker sengepladser

Sundhedsvæsnet har været nødt til at lukke flere sengepladser end normalt hen over sommeren, netop fordi der mangler personale.