KANUKOKA er enig i kritik af Naalakkersuisut

Ikke kun SIK og GA kritiserer Naalakkersuisut for den måde, de har lagt op til at køre de kommende IBA-forhandlinger med London Mining på. Kommunernes Landsforening KANUKOKA er fuldstændig enig i deres kritik.
03. november 2012 16:54

Organisationerne beskylder Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, for at splitte Grønland i stedet for at samle det.

De har nemlig forstået det sådan, at i stedet for at sætte sig sammen med de grønlandske parter og i fællesskab formulere et udkast med krav til selskabet, vil Naalakkersuisut lade London Mining indkalde de grønlandske interessenter til møde én efter én, hvor de så kan fremføre deres ønsker. Og dermed er det op til London Mining at bestemme, hvad de vil bringe med videre ind i selve forhandlingerne.

Det er under IBA-forhandlingerne, at Selvstyret og kommunerne skal fremsætte de krav, som selskabet skal leve op til. Blandt andet hvor meget lokal arbejdskraft, London Mining skal benytte under etableringen af jernmineprojektet i Isukasia.

Men Naalakkersuisuts fremgangsmåde svækker Grønlands forhandlingsposition, er KANUKOKA altså enig med GA og SIK i.

- Ved at lade London Mining mødes med de grønlandske interessenter én til én uden at vi på forhånd har haft mulighed for internt at diskutere, hvad vi som samfund ønsker at få ud af aktiviteterne, spiller vi alle vores kort over på London Minings hånd, skriver formand for KANUKOKA, Martha Abelsen, i en pressemeddelelse.

Men formand for Naalakkersuisut Kuupik V. Kleist forsikrer nu, at de grønlandske interessenter nok skal nå at blive hørt inde selve forhandlingerne går i gang:

- Det eneste jeg kan sige er, at Naalakkersuisut selvfølgelig er helt åben over for hvilken slags dialog, man gerne ville have. Forhandlingerne er jo ikke gået i gang endnu. Vi har en pligt til at prøve at samle de forskellige interesser, der er, og at vi står i en så stærk forhandlingsposition som overhovedet muligt.

Hvorfor har I gjort det sådan, at de grønlandske interessenter overhovedet skal mødes med London Mining hver for sig?

- Det er jo en mulighed for at snakke direkte med selskabet. Man kan jo også lade være, hvis man ikke har lyst til det. Vi mener også, at der både skal være individuelle møder og samlede møder, udtaler formand for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist. 

Ifølge et brev fra Råstofdirektoratet vil de grønlandske interessenter og London Mining blive inviteret til et stormøde om IBA-forhandlingerne. Mødet vil blive afholdt i Nuuk sandsynligvis i midten af denne måned.