KANUKOKA afviser lovforslag

Selvom der er udfordringer skal Selvstyret ikke suspendere kommunernes socialområder, mener formand for KANUKOKA, Palle Jerimiassen. Han ser hellere at der kommer noget mere samarbejde.
Palle Jerimiassen Foto © : Laura Aggernæs/KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
05. februar 2016 15:51

Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Lund Olsen, vil gerne skærpe Selvstyrets tilsyn af kommunernes sociale arbejde, og overtage arbejdet, hvis kommunerne ikke magter at overholde lovgivningen.

Det vil være et alvorligt angreb på det kommunale selvstyre, mener borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup.

Mere samarbejde

Og den opfattelse deles af de andre kommuner, forklarer formand for KANUKOKA, Palle Jerimiassen.

Han ser hellere, at det sociale arbejde forbedres ved samarbejde mellem Selvstyret og kommunerne.

- KANUKOKA ser hellere, at der arbejdes sammen for at forbedre de sociale områder på kommunerne, lyder det fra Palle Jerimiassen, der også husker på, at der allerede er et initiativ til at forbedre kommunernes sociale arbejde.

- Vi har allerede aftalt, at Selvstyret skal oprette et råd. Rådet er lige gået i gang, og vi mener, at vi hellere bør styrke arbejdet dér i stedet, siger Palle Jerimiassen, til KNR.

Læs også Ny metode hjælper børn og unge

Store sociale problemer

Det er Børnetalsmandens meget omtalte rapport fra efteråret, som beskrev massive sociale problemer i Nordgrønland, der ligger til grund for Martha Lund Olsens forslag.

Socialt udsatte børn skal hjælpes, og hvis kommunerne ikke magter opgaven, skal Selvstyret tage over, mener Martha Lund Olsen.

Læs også Naalakkersuisut vil stramme grebet om kommunerne

Læs også Børnetalsmand: Børns rettigheder brydes

Dette er blevet stærkt kritiseret af borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup.

- Forslaget sætter det kommunale selvstyre ud af kraft, og gør det samtidig umuligt at lægge kommunale budgetter. Som ansvarlige politikere kan vi ikke leve med ikke at have styring med så stort et område som det sociale. Dette lovforslag lægger op til, at Martha Lund Olsen kan tage kontrollen over området, siger Asii Chemnitz Narup i en pressemeddelelse.

Stor opgave

Palle Jerimiassen erkender dog, at kommunernes sociale arbejde er udfordret, og der er brug for forbedringer.

Men dette skal ikke være på bekostning af, at kommunernes selvstyre, mener formanden for KANUKOKA.

- Vi har en stor opgave, hvad angår børn. Der er jeg helt enig med Martha Lund Olsen. Vi er dog meget uenige i hendes lovforslag, fordi det vil suspendere kommuners ansvar, siger Palle Jerimiassen.