Kandidat kræver lavere huslejer

- Vi har alt for høje huslejer, og mange lejere har ikke råd til deres lejligheder. Derfor bør husleje-sammensætningerne tages op på ny. Det mener Ole Mølgaard-Motzfeldt, der stiller op til Inatsisartut for Siumut.
19. februar 2013 06:04

For alene i Sydgrønland skylder lejere 27,3 million kroner til A/S INI i restancer til husleje og istandsættelse af dårlig vedligeholdte lejligheder:

- Det skyldes, at der er mange personer her i landet, der ikke længere har råd til boligerne. Og det medfører mange udsættelser. Jeg mener, at det er alles ansvar, at vi tænker nyt og laver ny lovgivning, så vi kan rette op på problemet, siger Siumutkandidaten Ole Mølgaard-Motzfeldt. Men han har ikke nogle konkrete bud på hvordan huslejen kan sænkes:

- Det kan jeg ikke sige noget om, da sagen først skal undersøges. Jeg kan heller ikke på nuværende tidspunkt sige hvordan det står til med Landskassen, selvom alle ved, at den er tom. Men vi bør tænke på den kommende råstofaktivitetet, og udnytte de afkast vi vil få fra råstofudvindingerne, siger Ole Mølgaard-Motfeldt, der ikke mener, at boligsikringen og de sociale ydelser til faste udgifter er nok i dag:

- Disse er ikke nok. Vi oplever også i vores dagligdag på arbejdet, at disse ikke er nok. Derfor bør de rettes op hurtigst muligt, siger Ole Mølgaard-Motzfeldt.

Den fungerende Medlem af Naalakkersuisut for boliger, mener, at vi skal sikre os til fremtidens vedligeholdelse af boliger:

- Det der er meget vigtigt er, at vi alle har et godt og sundt sted at bo hvor kvaliteten er i top. Og hvis vi skal opnå det, så skal vi undgå det samme fejl som vi har gjort tidligere - nemlig at vi ikke afsætter penge nok til vedligeholdelse. Det er meget vigtigt, at vi afsætter penge nok til det, så en vedligeholdelse kan foregå løbende, så boligstandarden vil være høj hele tiden, siger Jens B. Frederiksen, der samtidig fortæller, at den nuværende Naalakkersuisut har igangsæt reformarbejde i forhold til boligsikringen:

- Det der også er meget vigtigt er, at vi ændrer i vores boligsikring, sådan at dem der har et særskilt behov får den støtte, der skal til, så de ikke bliver smidt ud af deres hjem på grund af dårlig økonomi. Og det er et stykke arbejde som Naalakkersuisut allerede har igangsat, siger Jens B. Frederiksen, og fortsætter:

- I forhold til at skulle tage penge fra råstofferne og bruge dem til at dæmpe huslejerne, skal man altså huske, at alle partier i Inatsisartut, har besluttet, at der skal oprettes en råstoffond. Og det betyder, at indtægterne ikke bare er noget vi kan bruge løs af. Det er nogle, som vi fremadrettet skal bruge for at sikre Grønlands fremtid, og det skal ske med omtanke.

Lejere som administreres af INI skylder i dag i alt omkring 85 millioner kroner i hele Grønland. Her indgår også udgifterne til istandsættelse af dårlig vedligeholdte lejligheder.