Kalder alle kloge hoveder: Årets forskerdyst søger deltagere

Ph.d.-studerende kan snart ansøge om at være med i "Paasisavut 2024", hvor det gælder om at formidle sig mest fængende.
Fem finalister skal dyste i, hvem der bedst kan formidle sin forskning på kun fem minutter. Sidste år var første gang, konkurrencen løb af stablen. Foto © : Arctic Hub/Emil Stach
30. maj 2024 15:19

- 1. juni åbner vi for ansøgninger, og vi håber på at få mange spændende ansøgere. Sidste år fik vi allerede rigtig mange gode ansøgninger, og det var svært at vælge.

Sådan siger Jula Maegaard-Hoffmann, der er sekretariatsleder i Arctic Hub, som arrangerer Paasisavut.

Paasisavut er en konkurrence i forskningsformidling. Den er åben for alle – over hele verdenen – der er i gang med en ph.d., der er direkte relateret til Grønland, eller som har afsluttet sådan en ph.d. indenfor de seneste to år.

De fem mest lovende finalister i formidlingskonkurrencen vil blive udvalgt.

- De ph.d.-studerende, der når finalen, kan forvente et tilrettelagt forløb, hvor de får træning og god sparring i, hvordan de formidler deres forskning på en spændende og let forståelig måde. Og det skal gøres på kun 5 minutter, siger Jula Maegaard-Hoffmann.

Sidste år var første gang nogensinde, at Paasisavut blev afholdt. Fra scenen i Katuaq fremførte fem ph.d.-studerende deres forskning på en simpel og underholdende måde.

Præsentationen skal være en historie

Sidste års bedste formidler var 37-årige Nick Duelund fra Ilisimatusarfik, der præsenterede sin ph.d.-afhandling om børns syn i Grønland og fremtidige undersøgelsesmetoder. Han løb med titlen og 25.000 kroner i præmie.

- Det bedste, jeg lærte, var, hvordan man præsenterer. Når man forsker i noget, kan det være svært at formidle resultaterne, fordi de er detaljerede og komplekse, siger Nick Duelund.

Nick Duelund vandt Paasisavut 2023 for sin sin forskning om grønlandske børns synsproblemer. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

Derfor har han et råd til dette års deltagere:

- Præsentationen skal på en eller anden måde være en historie. Ikke bare en fremlæggelse af resultaterne, men en fortælling, der gør præsentationen mere interessant og spændende, siger Nick Duelund.

Ansøgningsfristen til formidlingskonkurrencen er 1. september. Konkurrencen vil finde sted i Katuaq i Nuuk og blive sendt på KNR TV 13. november. Du kan læse mere her.