- Vi ville gerne have haft mere fokus på vores rolle i Arctic Five og Arktisk Råd, hvor vi gerne vil have mere taletid, fordi de her fora er så vigtige for Grønland, siger Justus Hansen, formand for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg.Foto: Nils Baum/Bureau for Inatsisartut

TAKSØE-RAPPORT Justus efterlyser mere Grønland i rapport

Taksøe rapporten lever ikke op til forventningerne fra formanden for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, Justus Hansen. Han mener, at Grønlands rolle i udenrigspolitiken burde have fremtrådt tydeligere.

- Jeg må da indrømme, at jeg er noget forbløffet, jeg havde forventet mig lidt mere, lyder det fra Justus Hansen fra Demokraterne, formand for Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg.

Han mener, at Taksøe-rapporten slet ikke flugter med tidligere udmeldinger fra udenrigsministeren, Kristian Jensen.

- Da den nye danske udenrigsminister, Kristian Jensen, tiltrådte, sagde han, at han ville respektere og involvere Grønland mere i det Arktiske arbejde fremad. Så fik man Taksøe-Jensen til at lave en rapport, og jeg må sige, at der ikke er særlig meget om Arktis og Grønland i den rapport på 128 sider, siger Justus Hansen.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Færøerne overvejer eget udenrigsnotat

Justus Hansen efterlyser en klarere beskrivelse af Grønlands rolle i Rigsfællesskabets udenrigspolitik, hvor Taksøe-rapporten anbefaler en mere koncentreret indsats i Arktis.

- Vi ville gerne have haft mere fokus på vores rolle i Arctic Five og Arktisk Råd, hvor vi gerne vil have mere taletid, fordi de her fora er så vigtige for Grønland, lyder det fra Justus Hansen.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Ekspert: Anbefalinger styrker Grønlands muligheder

Dermed er Justus Hansen til gengæld på linje med Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, der mandag skrev følgende i en mail til KNR:

- Hverken Naalakkersuisut, Selvstyrelov, Grønlands udenrigspolitiske strategi eller Itilleq-erklæringen om inddragelse af Grønland nævnes i rapporten. Hverken i sammenhæng med Danmarks kommende politik i Arktis eller for den sags skyld i førelsen af udenrigspolitikken generelt, hvor den danske udenrigstjeneste jo også har et ansvar for at repræsentere grønlandske interesser, skrev Vittus Qujaukitsoq.

Læs også TAKSØE-RAPPORT Dansk opbakning til frivilligt Arktis-beredskab

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq afholdt onsdag møde med Færøernes Minister med ansvar for Erhverv og Udenrigsanliggender, Poul Michelsen, med henblik på sammen at gennemgå Peter Taksøe-Jensens rapport. Poul Michelsen har som Vittus Qujaukitsoq udtrykt skarp kritik af Taksøe-rapporten.

Vittus Qujaukitsoq har meddelt Radioavisen, at han ikke ønsker at kommentere Taksøe-rapporten yderligere, før "han har fået mulighed for nøje at gennemgå hele rapportens indhold og anbefalinger".

Læs også TAKSØE-RAPPORT IA er overordnet tilfreds med Taksøe-rapporten

Læs også TAKSØE-RAPPORT Ris fra Aleqa – ros fra Espersen

Læs også Vittus: Taksøe-rapport er skræmmende læsning

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt