Justus: Drop CIA-undersøgelsen

- Drop undersøgelsen - den er spild af både tid og penge.Sådan lyder reaktionen fra formanden for Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg, Justus Hansen (D).
12. december 2011 16:22

Meldingen kommer efter han har hørt, hvor lave forventninger Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har til den undersøgelse af CIA-sagen, som de har sagt ja til at foretage.

- Min egen personlige mening er, at vi simpelthen dropper det her. Jeg kan ikke se formålet med, at vi skal foretage undersøgelsen, siger Justus Hansen.

For efter at have hørt hvor små forventninger DIIS selv har til undersøgelsens udfald, er han kun bestyrket i sit synspunkt om, at man heller ikke denne gang når til bunds i sagen:

- Det er jo grinagtigt efterhånden. Hvorfor skal man bruge penge på noget, som slet ikke har noget formål, når der bliver sagt fra alle sider, at vi har knappe midler til alt muligt andet, spørger Justus Hansen retorisk.

Men hos koalitionspartneren IA, er man stadig mere positivt indstillet. Næstformand i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, Juliane Henningsen, finder ikke DIIS' svar til Udenrigsministeren spor nedslående:

- Det er det ikke. Jeg synes det er vigtigt, at der er nogen, der påtager sig opgaven. Og det er godt at regeringerne i samarbejde har bedt DIIS om at udføre arbejdet. Så nu må vi se, hvad der sker, siger Juliane Henningsen.

Og oppositionen mener også, at DIIS nu skal have arbejdsro. Men hvis undersøgelsen ikke kaster fyldestgørende resultater af sig, bør Grønland stille krav til en ny undersøgelse, lyder det fra Siumuts medlem af udvalget, Aleqa Hammond:

- Jeg synes også, at man skal give dem tid og mulighed for at udføre deres arbejde, så vi i sidste ende også kan bruge det til at stille yderligere krav til kommisoriet.

Ifølge Justus Hansen bliver DIIS' svar til Udenrigsminister Villy Søvndal et punkt på næste møde i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg.

DIIS' rapport skal ligge klar 1. maj næste år.