Juridisk faderløse er glade for udmelding

Nu fremsætter den danske regering omsider det lovforslag, som grønlandske juridisk faderløse i flere år har kæmpet for. Formanden for landsforeningen for juridisk faderløse, er glad for udmeldingen.
16. oktober 2012 13:13

Af Folketingets nyligt publicerede lovkatalog fremgår det, at Social-og integrationsminister Karen Hækkerup vil fremsætte lovforslaget i december måned. Forslaget skal sikre at grønlændere født uden for ægteskab før 1963 får mulighed for at få fastslået, hvem deres far er. Det oplyser Kristeligt Dagblad i dag.

Fra formanden for landsforeningen for juridisk faderløse, Tida Ravn, lyder reaktionen:

- Vi er glade. Nu venter vi bare på at se selve ordlyden af det ændringsforslag der skal komme til loven.

Selve lovteksten er nemlig endnu ikke offentliggjort. Og Tida Ravn er spændt på om de juridisk faderløse igennem lovforslaget reelt bliver givet samme rettigheder som andre. I lovkataloget står der dog, at loven også vil betyde, at de børn, det handler om, får arveret efter deres far og hans slægt.

- Det vigtigste er jo at få konstateret at vi får alle og lige rettigheder til vores far og hvad det indebærer. Ingen forskelbehandling. Men det kan godt være der er nogle knaster der. Især i forhold til de fædre, der er afgået ved døden, og hvor arven er fordelt. Det bliver spændende at se hvordan de får formuleret den del om hvordan man så skal forholde sig, siger Tida Ravn til Radioavisen.

Men det er nu ikke hendes indtryk, at netop arveretten er det, der optager de juridisk faderløse mest:

- Nej, det har jeg overhovedet ikke fornemmelse af. Det, som jeg har fået meldinger om er det vigtigste for de allerfleste, er det med at man bliver accepteret, at man føler sig som et helt menneske og også bliver accepteret af sin fædrene familie, siger Tida Ravn.

Danske børn født uden for ægteskab har siden 1938 har haft ret til at få oplyst hvem deres far er, ret til at bruge hans navn og til at arve ham. Først i 1963 fik grønlandske børn denne ret. Og i Nord- og Østgrønland først i 1974. Det betyder, at grønlandske børn født uden for ægteskab før lovændringen trådte i kraft fortsat befinder sig i et juridisk tomrum.

Der er ikke noget samlet overblik over, hvor mange juridisk faderløse der er i Grønland, men det anslås at tallet ligger i nærheden af 5000.