Juliane Henningsen: Vi har brug for viden om uran

I en paragraf 37 spørgsmål, stiller medlem af Inatsisartuts råstofudvalg, Juliane Henningsen (IA), hvorfor Inatsisartuts råstofudvalg ikke er blevet informeret om oplysningsturen til Canada, som Nalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq og borgmester i Kommune Kujalleq, Jørgen Wæver Johansen sammen med lokalpolitikere i dagene 12. til den 17. juni, tog til Canada for at høre nærmere om canadiernes erfaringer om urandriften.
Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Apollo Jeremiassen
06. juli 2015 14:49

Delegationens formål med turen til Canada var, at høre hvad canadierne har af erfaring med urandrift, regulering af området og ikke mindst miljø- og socioøkonomiske virkninger af mineaktiviteter.

Vigtige ting, som Råstofudvalget godt kan bruge, siger medlem af Inatsisartuts råstofudvalg, Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit.

- Jeg mener, at Inatsisartuts råstofudvalg er en vigtig aktør i det her og som skal informeres om turen.

Læs også Vittus beklager: Der var ikke plads

Vi har brug for viden om uran

Siger Juliane Henningsen og begrunder sin paragraf 37 spørgsmål blandt andet med, at oplysningsturen er en del af den vidensopbygning, som pågår inden samfundet skal tage stilling til en eventuelt ansøgning om udnyttelse af sjældne jordarter og uran ved Kuannersuit, Kvanefjeldet i Sydgrønland.

- Vi skal til Finland i juli månede for at se og høre om deres uranudvending og det følger der har været der. Derfor er det ellers oplagt, at Naalakkersuisut sender en repræsentent fra råstofudvalget til Canada. Men det er ikke sket i det her tilfælde selvom vi før har været på lignende tur hvor Inatsisartut medlemmer, Naalakkersuisut og en række politikere fra en kommune var med.

- Derfor ved vi, at det kan lade sig gøre, hvis man har en interresse i at involvere samfundet. Siger altså Juliane Henningsen og fortsætter, at hun ærlig talt har svært ved at se fornuften i, at Råstofudvalget ikke er inviteret med til Canada.

Læs også Grønland tættere på uran-aftale

- Altså som medlemmer af råstofudvalget skal vi følge med om uran. Dette er en stor emne i dag rundt omkring i verden. Og Naalakkersuisut har jo varslet, at vi i Grønland skal tiltræde seks forskellige konvensioner der relation til uran. Derfor er det vigtigt, at være opmærksom på uran området.

- Det er jo et område med mange forskellige og kontroversielle meninger. Derfor tænker jeg, at vi bliver indraget i uranspørgsmålene. Sagde medlem af Inatsisartuts Råstofudvalg, Juliane Henningsen (IA) til Apollo Jeremiassen og Andrea Christiansen.

Læs også Krarup revser ensidig information

Der forventes en ansøgning om udnyttelse af Kuannersuit projektet med efterfølgende høring i løbet af 2016, altså til næste år.

Læs også Debat i Katuaq: Kunst og kulminer

Læs også Naalakkersuisut glemmer åbenhed