Julelønnen skaber kæmpediskussion

Selv om juleaften står for døren på mandag vil diskussionen om udbetalingen af lønnen for december måned ingen ende tage. Meningerne er delte, men naalakkersuisut står fast. Decemberlønnen udbetales som alle andre månedslønninger sidst på måneden.
Skrevet af Peter Troelsen
19. december 2012 11:03

SIK har været bannerførere i denne diskussion og har ved overenskomstforhandlingerne forlangt julelønnen udbetalt tidligt. Helt uden held i øvrigt. Sidenhen har Siumut, dele af Atassut og senest tjenestemændene i Atorfillit Kattuffiat ytret sig som modstandere af sen udbetaling af lønnen for december. Selv kommunerne i landet gør det modsatte af det, selvstyret ønsker og forlanger, nemlig en udbetaling af decemberlønnen inden jul.

-For de offentlig ansatte betyder det, at der er indført en forskelsbehandling, idet for de kommunale ansatte er kutymen stadig gældende, men ikke for ansatte i Selvstyret. Såfremt selskaber i den private sektor, herunder de store selvstyrejede aktieselskaber udbetaler december lønnen før jul, vil det være meget pinligt for nallakkersuisut. Det vil så i fald betyde, at langt under 50 % af naalakeeruisuts målgruppe vil blive ramt af ophævelsen af kutymen, fastslår Erik Hammeken fra Atorfillit Kattuffiat.

Atassuts Steen Lyngen mener at det er følelser frem for fornuft, der præger debatten. Han gør opmærksom på, at en tidlig udbetaling af julelønnen ofte medfører økonomiske problemer for de trængte familier langt hen på det efterfølgende år.

-Ordningen om, at lønnen skal udbetales som i andre måneder, gør, at familier fortsat vil være i stand til at betale deres månedlige omkostninger, som de plejer. Erfaringen har jo vist, at mange familier de følgende måneder efter januar er tvunget til at afbetale gæld, der er opstået i januar, fordi lønnen blev udbetalt ”for tidligt” i forhold til andre måneder, siger Steen Lynge til sermitsiaq.ag.