Jordemoderforening er lettede over, at fødestederne ikke skal lukkes

Det skabte kritik fra Jordemoderforeningen, da Sundhedsledelsen eftersigende ville lukke flere fødesteder. Men det afviser naalakkersuisoq for sundhed Mimi Karlsen.
Ifølge Mimi Karlsen (IA) skal fødesteder ikke lukke i 2035.
05. januar 2023 11:34

Det skabte røre, da Sundhedsledelsen - ifølge Jordemoderforeningen Ernisussiortiut Kattuffiat - meldte ud, at de ønsker en centralisering af fødsler i Grønland.

På Sundhedsvæsenets ledelsesseminar skulle det eftersigende være blevet præsenteret, at det i 2035 kun skal være muligt at føde på Dronning Ingrids Hospital og i Ilulissat.

Det kritiserede Ernisussiortiut Kattuffiat i store vendinger til Sermitsiaq.AG.

Men efterfølgende har naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen (IA), afvist, at det skulle være en vision.

Det Grønlandske Sundhedsvæsen har fem fødesteder:

 

Landshospitalet Dronning Ingrids Hospital
 

Regionssygehuset i Ilulissat
 

Regionssygehuset Sisimiut
 

Sundhedscenteret i Tasiilaq
 

Regionsygehuset Qaqortoq, som foreløbig er åbent frem til marts

- Sundhedsledelsen har ikke fremlagt en vision for Naalakkersuisut om, at der kun skal være to fødesteder i landet i 2035, skrev Mimi Karlsen i sidste uge i et paragraf 37-svar til Anna Wangenheim (D).

Så hvordan kan det være, at Ernisussiortiut Kattuffiat var ude med en kritik af en vision, der ifølge naalakkersuisoq Mimi Karlsen slet ikke holder stik?

Ifølge fungerende formand for Ernisussiortiut Kattuffiat, Charlotte Bøgelund, havde fagforeningens medlemmer på kysten fået at vide fra regionsledelserne i Sisimiut og Ilulissat, at fødsler skulle centraliseret i fremtiden.

LÆS OGSÅ Mimi Karlsen afviser plan om kun to fødesteder i Grønland

De to regionsledelser sad med på det pågældende ledelsesseminar, hvor fremtidsplanerne blev præsenteret.

- Når vi får henvendelser fra vores medlemmer på kysten, som bliver direkte orienteret fra deres respektive ledelser med information om, at der sandsynligvis vil blive tale om nedlukning af flere fødesteder og kun opretholdelsen af et enkelt fødested på kysten i fremtiden, så reagerer vi som fagforening på det, forklarer Charlotte Bøgelund til KNR.

Uro i kommunikationen

Hvorfor Naalakkersuisut og regionsledelserne i Sisimiut og Ilulissat har hørt to forskellige visioner for fremtiden ud fra Sundhedsledelsens ledelsesseminar, kan Charlotte Bøgelund ikke svare på.

Foto © : KNR
Charlotte Bøgelund er fungerende formand for Ernisussiortiut Kattuffiat.

Men hun er glad for, at naalakkersuisoq for sundhed Mimi Karlsen afviser, at det er den politiske vision.

- Vi er naturligvis utrolig glad for, at ministeren vælger at gå ud og erklære, at det ikke er en plan for den fremtidige drift af regionssygehuse i Grønland. Derfor er vi naturligvis mere rolige i forhold til, hvad den politiske overbevisning, og den politiske plan drejer sig om, siger Charlotte Bøgelund.

Fagforeningen efterlyser dog, at Sundhedsledelsen bliver klarere i deres interne kommunikation om deres visioner for fremtidens fødesteder.

- Man kunne godt planlægge lidt mere strategisk, hvad man vælger at melde ud til de ansatte i de pågældende regioner, for det må da give en vis uro blandt personalegrupper, siger hun og fortsætter:

- Så man må formode, at man har taget til efterretning, at man måske er kommet til at tale over sig til personalegrupperne og til jordemødrene.

Fødesteder skal undersøges og overvejes

Debatten om fødesteder er blusset op, efter Naalakkersuisut i august meddelte, at regionssygehuset i Qaqortoq ikke kunne stå for fødsler resten af året.

Det skyldes, at sygehuset ikke længere havde en kirurg, som er nødvendig i tilfælde af akutte, komplicerede fødsler.

Før jul kunne KNR dog fortælle, at en kirurg er ansat igen, men kun frem til 24. marts. Dermed kan gravide i Sydgrønland ind til foråret igen føde i Qaqortoq frem for at skulle rejse til Nuuk.

LÆS OGSÅ Det bliver igen muligt at føde i Qaqortoq - men jordemoderforening er stadig bekymrede

Naalakkersuisut har dog sat en undersøgelse i gang af fødselsbetjeningen i hele landet. Den skal ifølge Mimi Karlsen give mere viden om 'muligheder og begrænsninger' om fødsler, både set ud fra sundhedspersonalet og fra den gravide og hendes familie.

Undersøgelsen skal bruges i de politiske planer omkring fødesteder i fremtiden.