Abelsen efter Tasiilaq-besøg: Jeg har ikke lært noget, som jeg ikke vidste fra rapporter i forvejen

Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), har været på besøg i Tasiilaq i sidste uge. Besøget lærte hende dog ikke noget nyt om byen, hvor hvert tredje barn bliver udsat for seksuelt misbrug, oplyser hun.
- Mit besøg vil uden tvivl have betydning for hvilken slags hjælp, der skal bedes om, sagde naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen. Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
05. juni 2019 12:27

Naalakkersuisut har bøjet sig for et politisk flertal, der kræver, at Naalakkersuisut skal bede om mere hjælp fra Danmark til børnene i Tasiilaq og resten af Grønland hurtigst muligt. 

I sidste uge var Martha Abelsen (S) på besøg i Tasiilaq i et forsøg på at få et overblik over, hvilken form for hjælp, de grønlandske politikere så skal bede Danmark om.

LÆS OGSÅ Martha Abelsen holder fast i at rejse til Tasiilaq

Hun holdt møder med borgere, politiet, sundhedscentret og kommunalbestyrelsesmedlemmerne samt lokaludvalget. Hun har også brugt en del tid på samtaler med folkeskolen, fortæller hun til KNR. 

Sagen kort
- DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
- Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
- Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.
- Onsdag 22. maj sendte en samlet opposition og støttepartiet Demokraterne et beslutningsforslag til Naalakkersuisut: Naalakkersuisut skal bede Danmark om yderligere hjælp til socialområdet, er deres krav.
- Mandag 27. maj bøjede Naalakkersuisut sig for kravet.

Besøget gav hende dog ikke ny viden ud over det, der er beskrevet i talrige rapporter fra børnetalsmanden og Selvstyrets Tilsynsenhed.

- Nej. Jeg har hele tiden sagt, at den viden vi har, er tilstrækkelig, siger Martha Abelsen til KNR.

Overvejer stadig hjælp fra Danmark

Kritikken af det sociale område eksploderede endnu en gang, efter at DR viste dokumentaren ”Byen hvor børnene forsvinder” om de massive sociale problemer i Tasiilaq. Men det er på ingen måde nyt, at forholdene i Tasiilaq er kritisable. Det har flere rapporter konkluderet i løbet af de sidste år.

Spørgsmålet om at bede Danmark om yderligere hjælp til børn og unge i Tasiilaq og resten af landet er blevet behandlet i Inatsisartut for anden gang tirsdag. Familie- og sundhedsudvalget har dog stadig ikke noget konkret bud på, hvilken slags hjælp der skal bedes om.

LÆS OGSÅ Kielsen om hjælp til Tasiilaq: Siumut bøjede sig for ikke at komme i mindretal

 

Overgreb i Tasiilaq

I løbet af de seneste tre år har der været 193 anmeldelser om seksualforbrydelser i Tasiilaq-distriktet.

Sidste år var der 20 anmeldelser udelukkende om overgreb på børn.

Aktuelt er der 15 igangværende sager om seksualforbrydelser mod børn i Tasiilaq-distriktet.

Børnetalsmanden melder desuden, at der er et stort mørketal på området.
I gennemsnit bliver hvert tredje barn udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

- Udvalget har givet naalakkersuisoq mandat, og Naalakkersuisut skal i samarbejde med kommunerne gå videre med arbejdet, siger formand for Inatsisartuts familie- og sundhedsudvalg, Laura Táunâjik (S).

På trods af at Martha Abelsen ikke har fået konkret nye viden under sit besøg, har det ikke været forgæves. 

- Mit besøg vil uden tvivl have betydning for hvilken slags hjælp, der skal bedes om, siger hun til KNR. 

Martha Abbelsen vil dog ikke komme ind på konkrete løsningsforslag, før hun torsdag holder møde med borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup (IA). Her skal de diskutere, hvilken form for hjælp, Grønland skal anmode Danmark om.