Tema: Tronskifte

- Jeg er stor fan, for hun elsker Grønland

Tak, siger nuummiut til Dronning Magrethe, der abdicerer 14. januar.
Hans Otto Sommer er stor fan af dronningen. Foto © : Johannes Olsen/ KNR
02. januar 2024 16:21

Overraskelse og forståelse. 

Det er reaktionen på gaden i Nuuk her to dage efter, dronningen affyrede et verbalt kanonslag i sin nytårstale og proklamerede, at hun abdicerer.

- Jeg blev meget overrasket, siger Mette Rasmussen Larsen til KNR. 

Og det var der god grund til. En dansk regent har nemlig ikke abdiceret frivilligt i næsten 900 år. Et tronskifte sker traditionelt kun, når regenten dør. 

Dronning Margrethe blev i løbet af 2023 opereret i ryggen, og det gav anledning til at overveje, om ikke tiden var inde til at overlade ansvaret til næste generation, sagde hun i nytårstalen. Derfor trækker hun sig tilbage 14. januar og overlader tronen til kronprinsen, hvis titel bliver Kong Frederik den 10.

Mette Rasmussen Larsen. Foto: Johannes Olsen/ KNR Foto © : KNR

- Hun har haft meget stor indflydelse. Når kongefamilien er her i Grønland, er det tydeligt, at mange her er royale. Så når der er kongeligt besøg, er det højtideligt for os. Men der er også stor opmærksomhed om den kommende konge, siger Mette Rasmussen Larsen.

- Dronningen er interessant. Hun røg, hun er kunstner og interesseret i arkæologi. Tak til hende for i mange år at have været en god repræsentant for Grønland og hele kongeriget. 

Múte B. Egede takker også nu

Múte B. Egede (IA), der er formand for naalakkersuisut, holdt sin nytårstale live på KNR TV i går aftes klokken 20. Da nævnte han ikke dronningen med et ord. Først i dag kort før klokken 13 – næsten to døgn senere – blev en kortfattet melding sendt ud fra Formandens Departement: 

- På vegne af naalakkersuisut og det grønlandske folk takker jeg Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 2. for hendes 52 års regentperiode, dedikation og engagement for Grønland. Dronning Margrethe har været vellidt og respekteret af mange grønlændere. Jeg vil ligeledes udtrykke min varmeste lykønskninger til Kronprins Frederik i hans nye rolle som kommende konge, siger Múte B. Egede i den.

Dronningen elsker Grønland

Tilbage på gaden i Nuuk fik Abel Lennert sig også noget af en overraskelse, da han hørte nyheden. Men han forstår godt dronningen, siger han:

- Hun er svækket og faldet forover. Men jeg vil huske hende for hendes menneskelighed. For hendes glæde ved grønlænderne. Tak for alt, og jeg håber på det bedste for hende, siger han.

Johannes Olsen/ KNR Foto © : KNR

Hans Otto Sommer vil også huske dronningen for hendes store kærlighed til Grønland: 

- Jeg er stor fan af hende, fordi hun elsker Grønlands og respekterer det grønlandske folk, siger han.