Foto: KNR

Debat: Isummersorfik sætter fokus på forfatningskommissionen

Forfatningskommissionen skal lave den vigtigste lov i Grønlands historie, men der er uenighed mellem Naalakkersuisut og Inatsisartut om hvordan. Forfatningskommissionen grundlag og arbejde er i fokus i aftenens udgave af Isummersorfik.

I efteråret hastebehandlede inatsisartut forslaget om en grønlandsk forfatningskommission. På en enkelt weekend gav Inatsisartut Naalakkersuisut bemyndigelse til at nedsætte kommissionen og skrive kommissoriet.

Forfatningskommissionen er nu klar til at trække i arbejdstøjet. Men allerede inden kommissionens første møde, har kommissionens kommende formand, Vivian Motzfeldt(S), og naalakkersuisoq for selvstændighed, Suka K. Frederiksen(S), været offentligt uenige om, hvilken forfatning kommissionen egentlig skal lave.

LÆS OGSÅ Uenighed om forfatningsforslag

Tidligere på ugen udtrykte Vivian Motzfeldt utilfredshed med, at Naalakkersuisut har bestilt et forfatningsforslag i to tempi hos forfatningskommissionen. Det vil sige en forfatning, der har en del der kan træde i kraft under den danske grundlov samt en yderligere del, der kan træde i kraft, når og hvis Grønland bliver et selvstændigt land.

Inatsisartuts lovudvalg opfordrede nemlig til en anden løsning: En forfatning der ikke tager hensyn til den danske grundlov, og som kan træde i kraft, hvis Grønland bliver en selvstændig nation, hvilket er den klare politiske hensigt i koalitionsaftalen.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen får svært ved at levere til tiden

Men kommissoriet ligger fast, og der skal laves en grundlov i to tempi. I aftenens udgave af Isummersorfik giver en ekspert sin vurdering af kommissoriet, hvad er de store udfordringer i det videre arbejde og hvad skal politikerne være særligt opmærksomme på.

IAs Mimi Karlsen og Demokraternes Michael Rosing er også i studiet for at debattere grundlaget for kommissionens arbejde, og hvad de mener bør have fokus i forfatningsarbejdet.

Udsendelsen på grønlandsk begynder kl. 20 og på dansk kl 20.30.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!