Island: Grønlandske makreller er velkommen

Royal Greenland og Polar Seafood kan nu igen indhandle makreller i de islandske havne.
Skrevet af Mads Ullerup
15. august 2012 06:04

Det forsikrer Naalakkersuisoq for Fiskeri, Ane Hansen i dag efter, at hun i sidste uge har kontaktet de islandske fiskerimyndigheder.

- Den hindring er nu ryddet af vejen, siger Ane Hansen.

I år deler Royal Greenland og Polar Seafood en forsøgskvote på 10.000 tons makrel i Østgrønland.

Og da der ikke findes indhandlingssteder herhjemme, der kan forarbejde makreller har det været naturligt at spørge vores islandske naboer om hjælp.

Men til stor frustration for blandt andre bestyrelsesformanden for Polar Seafood, har det været svært at overbevise de islandske myndigheder om at de grønlandske makreller må indhandles i de islandske havne.

- Islændingene siger, at de har nogle regler, der siger, at hvis man har nogle fælles bestande, så skal der være aftaler om, hvordan man deler dem før man må lande fiskene i Island. Men det er sådan et argument, der er opfundet til lejligheden efter vores overbevisning. Der blev landet makreller af fremmede fartøjer i Island sidste år og i år, men da de grønlandske makreller kom, var det lige pludselig et kæmpe problem, siger bestyrelsesformanden for Polar Seafood, Henrik Leth.

Men i dag fortæller Naalakkersuisoq for Fiskeri, Ane Hansen, at de islandske fiskerimyndigheder igen har åbnet for indhandling af makreller fra Grønland.

Ane Hansen forestiller sig at forsøgsfiskeriet efter makrel herhjemme vil fortsætte nogle år endnu, men håber, at det ender med et kommercielt makrelfiskeri i Grønland.

- Jeg regner med, at vi skal bruge mindst tre år på at samle op på den viden, vi har brug for for at starte et kommercielt fiskeri, siger Ane Hansen.

Bestyrelsesformanden for Polar Seafood, Henrik Leth, er glad for at Ane Hansen har fokus på den kommercielle del af makrelfiskeriet.

Han mener, at det vil være til stor gavn for fiskeindustrien herhjemme, hvis Naalakersiosoq for Fiskeri, vil deltage i kampen for at sikre Grønland kvoter på området.

- Det er helt rigtigt af Ane Hansen at melde ud, at vi har altså også et krav på at få nogle fisk. Hvor mange det er og sådan noget, det ved vi ikke endnu, men vi er nødt til at gøre klart, at vi kommer altså også og vil have noget af det her, siger bestyrelsesformanden for Polar Seafood, Henrik Leth.