Isfjordscenter bliver et år forsinket

Parterne bag byggeriet har besluttet at udskyde opstart på byggeriet af Ilulissat Isfjordscenter til foråret 2019 i stedet for i indeværende år. 
Foto © : Realdania
Skrevet af Merete Lindstrøm
09. juli 2018 06:18

Kalenderen kommer til at vise 2019, før entreprenørmaskinertager starter op på byggeriet af Ilulissat Isfjordscenter i Vestgrønland. 

- Ilulissat Isfjordscenter har en kompleks og udfordrende bygningsgeometri. Og når man bygger nord for polarcirklen, er det altid forbundet med risici og korte byggesæsoner på grund af klimaet. Beslutningen har været svær men nødvendig. Med den udskudte byggestart kan vi nu sikre, at alt er klart til byggestart i 2019, siger Adm. direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld.

LÆS OGSÅ Arkitekt bag Isfjordscenter hyldes i Venedig

Det er tilpasninger af projektet og beregning af det komplekse byggeri der har taget længere tid end forventet, ligesom det ikke har været muligt at få bygningens bærende stålkonstruktioner produceret og sendt til montering i år. 

Isfjordscentret forventes derfor nu klar til indvielse i efteråret 2021.

Politikerne ærgrer sig

Den udskudte byggestart giver de involverede parter, rådgivere, entreprenører og producenter mulighed for at få projektets udformning rettet til.    

- Isfjordscentret kommer til at spille en stor rolle for området – også når man ser på beskæftigelsen. Vi betragter forsinkelsen som et kedeligt bump på vejen, men har i kommunen rettet blikket mod målet: Nemlig, at Isfjordscentret bliver opført, siger borgmester i Avannaata Kommunia Palle Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Ilulissat-firma skal bygge Isfjordscenter

Også Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi Aqqalu Jerimiassen er træt af forsinkelsen.

- Vi er naturligvis ærgerlige over forsinkelsen, men det ændrer ikke grundlæggende på vores forventninger til byggeriet og de positive effekter, som Isfjordscentret vil have for Grønlands turisme i fremtiden, siger han. 

Ilulissat Isfjordscenter bliver opført af Realdania i partnerskab med Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia – og med støtte fra Nordea-fonden til bygningens udstilling og formidling. Realdanias datterselskab Realdania By & Byg er bygherre på Isfjordscentret. 

Avannaata Kommunia har siden 2017 været i gang med byggemodningen. I foråret 2019 begynder selve byggeriet. Det forventes, at Isfjordscentret i Ilulissat står klart til indvielse i oktober 2021.

LÆS OGSÅ Fond klar med 16 millioner kroner til Isfjordscenter