Isbjørnefamilie gik rundt på landingsbanen i Kulusuk

To isbjørne har i dag lagt vejen forbi Kulusuk. Det er dog indtil videre lykkedes myndighederne at skræmme dem væk igen.
22. maj 2024 12:29

En lille isbjørneunge og dens mor har i dag været på afveje i Kulusuk. Det viser videoer og billeder fra en, der er ansat i lufthavnen.  

Isbjørnefamilien har blandt andet gået tur på landingsbanen i bygdens lufthavn, og videoer viser en bil fra Mittarfeqarfiit, der sætter udrykning på og kører i retning af de to bjørne for at skræmme dem væk fra stedet. 

Det var Kornilius Poulsen, der er terminalmedarbejder i Kulusuk lufthavn, der førte bilen og optog videoen ved nitiden onsdag morgen.

- Jeg kørte ud til landingsbanen for at få isbjørnen og dens unge væk fra banen. Og det var ikke svært, da de vandrede væk fra banen og fra bygden og ud af syne.

- De flygtede så snart jeg kørte mod dem, siger Kornilius Poulsen.

Han fortæller også, at det ikke er første gang, at isbjørne kommer i nærheden af den østgrønlandske lufthavn.

- Da vi ryddede sne på landingsbanen, har vi også set spor af isbjørne, siger han. 

Vagtchef ved Grønlands Politi, Anette Ostenfeldt, bekræfter også, at politiet har fået meldinger om en isbjørn i den østgrønlandske bygd:

- Ja, der været en isbjørnemor med unge i Kulusuk, og man er lykkedes med at skræmme dem væk, siger hun.

Vagtchefen fortæller, at det er byens kommunefoged med hjælp fra flere andre, der stod for at få bjørnene ud af byen. Præcist hvordan det foregik, ved hun ikke. 

- Vi vil jo helst ikke skyde en isbjørnemor, for så går det jo også galt for ungen. Så vi gør alt, hvad vi kan, for at skræmme dem væk, når det sker, understreger Anette Ostenfeldt. 

Derfor er der heller ikke udsigt til yderligere tiltag lige nu. 

- Vi holder selvfølgeligt øje med, at de kommer tilbage igen, men nu er folk opmærksomme på, at de har været meget tæt på bygden, siger vagtchefen.