Turisme: Isbjørne-sightseeing kommer til Sydøstgrønland

Fra sommeren næste år kan du opleve isbjørne i det Sydøstlige Grønland helt tæt på.
Efter syv års venten kan Poul-Erik Frederiksen, til venstre, sammen med lokale kollegaer tage turister med på isbjørne-sightseeing fra næste sommer. Foto © : Privatfoto
20. oktober 2023 12:53

Når kalenderen tipper over til sommermånederne næste år, bliver det muligt for turister at opleve isbjørne helt tæt på i Sydøstgrønland.

Det sker, fordi Poul-Erik Frederiksen fra Sydgrønland efter flere års venten har fået tilladelse fra naalakkersuisut til at arrangere isbjørne-sightseeing.

- Jeg er selvfølgelig glad. Sagen har kørt i syv år, og jeg glæder mig enormt over, at vi nu har fået tilladelse.

Poul-Erik Frederiksen er den eneste med tilladelse i Sydøstgrønland til at tage turister med på sightseeing for at opleve nationaldyret i sit rette element.

Isbjørne-sightseeing kan opleves i det markerede område på kortet. Foto © : Departement for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel

Politikerne godkendte i marts en ny isbjørnebekendtgørelse, der gør det muligt at tilbyde isbjørneturisme mod betaling.

Kun få kan få oplevelsen

Når Poul-Erik Frederiksen åbner op for turene, bliver det med lokale som kollegaer. Han forventer, at 30 lokale, der til dagligt arbejder som alt fra rengøringspersonale, helikopterpiloter, bådførere og advokater, men også fangere, skal være guider på turene, hvor kun få turister kan komme med.

- Loven omkring isbjørne-sightseeing er strammere end andre former for turisme, og derfor må kun få turister komme med på turene ad gangen. Derfor kommer vi heller ikke til at arbejde for krydstogtskibene, siger Poul-Erik Frederiksen.

Sæsonen er kort

Udover de begrænsede antal turister, der kan opleve det, er sæsonen for isbjørne-sightseeing kort. Det skyldes naturens kræfter i området, fortæller guiden.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- På grund af isforholdene i området vil man kun kunne tage på sightseeing i sommermånederne.

- Resten af året lukker naturen selv for ruten, og man kan slet ikke rejse til området resten af året med skib, helikopter eller andre fartøjer, siger han.

Derfor må guiden vente med at skyde gang i forretningen til næste år.