Isak fandt liget af 20-årig mand, men fik først hjælp flere dage senere

Isak Storch fandt liget af den 20-årige mand, der i sidste uge blev fundet i et depotrum. Ifølge reglerne skulle Isak Storch have krisehjælp inden for 24 timer, men han måtte vente i fire dage.
Isak Storch fandt liget af den 20-årige mand, der fredag i sidste uge blev fundet i blok 5 i Nuuk. Isak fik krisehjælp fire dage senere. Foto © : Rasmus Mads Olsvig / KNR
11. oktober 2024 14:59

Isak Storch skulle fredag i sidste uge flytte ind i sin nye lejlighed i blok 5 i Nuuk.

Han har ventet på en passende lejlighed i ti år, fordi han sidder i kørestol.

Men ved indflytningen mødte der ham et voldsomt syn. Det var nemlig ham, som fandt den 20-årige mand, der for en uge siden blev fundet i et depotrum, og som politiet mener er blevet dræbt.

- Jeg var udenfor min lejlighed lige inden, hvor jeg smilede og tænkte, hvor stor er den mon, og hvor stor et depotrum, følger der med?, fortæller Isak Storch.

- Men da jeg åbnede døren til depotrummet, lå der en person. Vi tænkte først, at han var fuld og bare havde lagt sig lidt ned, siger han.

Fire dage uden at høre noget

Men den 20-årige sov ikke. Han var død. Og på trods af den alvorlige hændelse, blev Isak Storch ikke tilbudt akut krisehjælp fra myndighederne.

- Jeg fik ingen hjælp i fire dage, fortæller han.

Og det er imod kommunens egne retningslinjer for, hvornår en person skal tilbydes krisehjælp.

På deres hjemmeside skriver de, at ‘den der har oplevet en alvorlig hændelse, skal kontaktes af kommunens beredskab inden for 24 timer, efter politiet har startet en akut indsats.’

Men Isak Storch måtte altså vente i fire dage, før han endelig fik hjælp, og det har sat sig i ham.

- Jeg kunne ikke sove i fire dage, og jeg havde mareridt, hver gang jeg lukkede øjnene. Det var ekstremt ubehageligt at finde en død person, og det havde store følelsesmæssige konsekvenser, siger han.

Isak Storch endte med selv at tage kontakt til Tusaannga, der er krisetelefonen, men han blev sendt videre til kommunen.

- Da jeg ringede til kommunen, måtte jeg vente længe, før nogen dukkede op, og først tirsdag fik jeg en samtale. Og kommunen var overraskede over, at politiet ikke havde informeret om hændelsen, fortæller han.

Forskellige meldinger

På politiets pressemøde onsdag, spurgte KNR ind til, hvordan Isak Storch var blevet hjulpet, efter han fandt den 20-årige mand.

Her fortalte Malik Sandgreen, der er efterforskningsleder, at politiet havde informeret kommunens kriseberedskab.

- Fra politiets side har vi afhørt den person, der anmeldte hændelsen (altså Isak Storch red.) og sikret, at kommunens kriseberedskab var klar til at tage imod ham, sagde Malik Sandgreen.

Isak Storch er ikke ude på at pege fingre af nogen, han håber bare, at andre ikke skal opleve det samme.

- Jeg håber virkelig, at myndighederne, som politiet og andre, i fremtiden vil reagere hurtigere og sikre hjælp til dem, der oplever sådanne hændelser. At vente i fire dage er ekstremt lang tid og meget belastende, siger Isak Storch.

KNR har kontaktet Kommuneqarfik Sermersooq for at få svar på, hvem der er ansvarlig for, at Isak Storch ikke modtog hjælp efter hændelsen. De oplyser til KNR, at de ikke kan kommentere på enkeltsager.