Ironbark får finansiering til zinkmine ved Nordgrønland

En amerikansk bank vil låne milliarder af kroner til et australsk mineselskab, så det kan komme i gang med at etablere en mine i Citronen Fjord.
Ironbark kan muligvis snart begynde at udvinde zink og bly ved Citronen Fjord. Foto © : Ironbark
Skrevet af Malik Brøns
11. januar 2022 11:12

Det australske mineselskab, Ironbark, der står bag det kæmpe zinkmineprojekt i Citronen Fjord, kan se frem til milliardinvestering fra USA.

Den amerikanske stats eksportskreditbank, The U.S Export-Import bank er nemlig klar til at låne 4,3 milliarder kroner til Ironbark.

Foto © : Naalakkersuisut

 

Billede: Naalakkersuisut

Det skriver netmediet Altinget Arktis.

Ironbark fik i 2016 tilladelse til at udvinde zink i en mine i Citronen Fjord i det nordøstlige Grønland. På underskriften står der Múte B. Egede (IA), som var naalakkersuisoq for råstoffer under Kim Kielsens (Siumut) regeringsperiode på det tidspunkt, men som nu altså er formanden for Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Amerikansk bank er klar med milliarder til mine i Citronen Fjord

I 2020 startede selskabet samarbejdet med den amerikanske bank med en hensigtserklæring om det store milliardlån, som nu altså ser ud til at lykkes.

Ironbark forventer, at minen vil koste 3,3 milliarder kroner at anlægge. Målet er, at minen skal være aktiv i 14 år og skabe mindst 500 arbejdspladser.

Ifølge Altinget Arktis, så skriver Ironbark i en fondsbørsmeddelelse, at Citronen Fjord-minen kan gå hen og blive en af verdens 10 største zinkminer. Og der er i øjeblikket gode priser på zink, tilføjer selskabet.

Ifølge selskabet selv, så forventer Ironbark at indbringe landskassen 2,6 milliarder kroner fra selskabs- og udbytteskat samt royalties fra zinkminen. Desuden forventer Ironbark at indbringe landskassen 2 milliarder kroner i skatteindtægter fra ansatte.