Inuit i Canada og Alaska kan lære af Grønland

Mere og bedre undervisning i de lokale inuitsprog er nøglen til at højne uddannelsesniveauet for de unge inuit.
Præsident for Inuit Tapiriit Kanatami, Natan Obed. Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
13. februar 2018 17:24

Det var meldingen fra de nordamerikanske inuitorganisationer, da de tirsdag formiddag fortalte om, hvilke tiltag de har gjort for at forbedre undervisningen i Canada og Alaska. Og her kan de ifølge præsidenten for Canadas inuit faktisk lære af Grønland.

- Vi skal gøre mere for at beskytte vores sprog i Canada, og sørge for at det bliver brugt på skolerne. For der bliver ikke undervist i det på samme måde som her i Grønland, siger præsident for Inuit Tapiriit Kanatami, Natan Obed.

LÆS OGSÅ Det går fremad med Inuit sprogene i Canada

Det meste undervisning er på engelsk

Som det er i dag, bliver der kun undervist i inuktitut indtil tredje klasse, og derefter foregår undervisningen udelukkende på engelsk.

Den manglende undervisning på det lokale inuitsprog har ifølge Natan Obed allerede haft konsekvenser flere steder i Canada.

- Vi har en nogle samfund, hvor en del af indbyggerne ikke længere taler det lokale sprog. Men vi håber, at vi gennem uddannelse kan ændre det, især hvis vi kan introducere undervisning på inuktitut i alle klasser.

Ud over at styrke undervisningen i inuktitut vil man også være bedre til at inddrage forældrene i deres børns skolegang. 

LÆS OGSÅ ICC-konference om uddannelse begynder i dag

Sprog skal styrke inuit

I den amerikanske delstat Alaska har man for tre år siden fremsat seks punkter, som skal være med til at forbedre undervisningen for de unge inuit.

Det overordnede mål er, at de unge skal være stolte af at være inuit, og her spiller uddannelsessystemet ifølge ICC Alaska en meget vigtig rolle.

- De skal have adgang til deres eget inuitsprog og adgang til vores egne inuit værdier, som vi derfor gerne vi bruge i vores nuværende uddannelsessystem, siger Pauline Harvey fra ICC Alaska.