Foto: Pinngortitaleriffik

Inughuit-viden gives tilbage i form af en pengegave

Den lokale folkeskole Avanersuup Atuarfia i Qaanaaq fik forleden overrakt en check på 10.000 kroner.

Pengene kommer fra overskuddet af salget af bogen ”The Meaning of Ice”, som blev udgivet i 2013 af International Polar Institute Press under University Press of New England, USA, og det har lige fra bogens tilblivelse været meningen, at overskuddet fra bogsalget skulle tilfalde børn og unge fra Avanersuaq, Iñupiat i Alaska og Inuit i Nunavut i Canada.

Det var netop befolkningen fra de områder, der bidrog til bogens indhold, som fortæller om  Inuits egne observationer af klimaforandringernes effekter.

LÆS OGSÅ Havisen betyder stadigvæk enormt meget

- Overskuddet fra bogsalget skal gerne bruges til overlevering af Inuits traditionelle viden om det arktiske miljø til den yngre generation. Vi håber, at vi med gaven her kan bidrage lidt til fangernes undervisning af børn og unge i brugen af de levende ressourcer og overlevelsen i det arktiske miljø. Inuits levevis, der jo hviler på overlevering af tusinder års traditionel viden, er under stadigt voksende pres af klimaforandringer og global indflydelse.

- Derfor er det en afgørende faktor, at overleveringen af den viden sikres mest muligt, sagde et af medlemmer af den grønlandske arbejdsgruppe, fanger Mamarut Kristiansen, blandt andet i forbindelse med overrækkelsen af gaven til skolen i Qaanaaq.

Bogen blev til som en pendant til FN´s klimapanels rapport om klimaet i Arktis, Arctic Climate Impact Assesment Report fra 2005. Her gav et stort panel på over 300 internationale klimaforskere, andre forskere og oprindelige folks eksperter en status-rapport over klimaforandringerne samt deres effekter i hele det arktiske område.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt