Intern Siumut-urolighed om folketingskandidater

Siumutteren Finn Heilmann angriber nu partiets folketingskandidater. Ingen af de fire kandidater magter at løfte opgaven eller har den pondus, der skal til. Det kan betyde, at Siumut mister deres mandat i folketinget, advarer Finn Heilmann. Men kritikken afvises.
Skrevet af Rune Langhoff
24. juni 2011 12:00

Finn Heilmann forklarer her hvorfor:

- Som ærke-Siumut må jeg sgu melde, at vores nuværende kandidater, der uden demokratisk indflydelse er plukket ud, ikke har forstand på det politiske indhold i det danske rige, ej heller magter de opgaven, eller kan udvise bare en smule pondus, lyder det således fra Siumut-medlem og tidligere SIK-formand Finn Heilmann i et læserbrev i dagens Sermitsiaq.

De fire kandidater, kritikken er rettet imod, er Doris Jakobsen, Nick Nielsen, Akitsinnguaq Olsen og Vittus Qujaukitsoq.

En af dem, spidskandidat Doris Jakobsen, anerkender, at det er nye tider for Siumut, der ikke længere har koryfæer som Moses Olsen, Jonathan Motzfeldt eller Lars Emil Johansen på kandidatlisten.

- Det er et stort skridt. Derfor kan jeg godt forstå, at nogle mennesker er usikre og bange for fornyelse i partiet, men det er altid godt med fornyelse. Jeg mener, alle vores kandidater er egnede til at blive valgt. Vi har en god politik og er villige til at høste erfaring, siger Doris Jakobsen.

En der ifølge Finn Heilmann har mere pondus, er partiets leder Aleqa Hammond, som han opfordrer til at stille op i stedet.

- Jeg vil tage det som en kompliment fra ham til mig, men samtidig vil jeg sige, at alle vores kandidater er Grønland værdige. Vi repræsenterer alle de samme grundprincipper og den samme politik. Det er ikke personerne, men politikken, der skal vælges og bære Grønland frem, siger Aleqa Hammond, der ikke ser kritikken fra baglandet som et svaghedstegn.

- Det er selvfølgelig helt i orden, at der kommer kritik og at der bliver udtrykt andre holdninger og meninger. Det er naturligt i et demokratisk samfund.

Finn Heilmann frygter på baggrund af hans vurdering af Siumuts kandidater, at IA og Demokraterne vil kunne løbe med begge de to mandater i Folketinget.

Men det synspunkt bliver afvist af Doris Jakobsen.

- Vi mener, at det er folket, der skal bestemme, om en kandidat er værdig til at repræsenterer Grønland. Og jeg er sikker på, at Siumut nok skal få en plads i Folketinget.

Aleqa Hammond vil ikke spå om, om Siumuts kandidater gør chancerne for at opnå valg mindre. Hun håber, at befolkningen fokuserer på politik frem for personer.