Innersuaq 2014 blev overrakt

Vinderne af årets grønlandske filmpris "Innersuaq 2014" gik til Inuk Silis Høegh og Emil Peronard for deres dokumentarfilm om rockbandet Sume.
30. december 2014 09:39

Vinderne blev i går udpeget i Ilimmarfik i Nuuk.

 

Formanden for den grønlandsk filmbrancheforening Film.gl, Pipaluk Kreutzmann Jørgensen overrakte prisen og kaldte filmen en ærlig og spændende film, der fortæller, hvordan bandet Sume lagde grundstenen til et sammenhold og et kulturelt vendepunkt i Grønlands historie.

 

- Via filmisk håndværk har de skabt et godt tilbageblik i 70'ernes grønlandske forhold og formået at føre filmen op i nutiden, sagde Pipaluk Kreutzmann Jørgensen.

 

Filmen er allerede set af mere end 10.000 mennesker ved forevisninger her i landet og samtidig skabt interesse og indblik i grønlandsk kultur i mange andre lande.

 

- Vi skal ikke fortælle vores historier til os selv, men til hele verden. FIlmen er på billedplan og fortællerplan produceret I en kvalitet der er på internationatl niveau. Den skildre ikke blot en historie om en musikgruppe, men også en meget væsentlig og vigtig periode I Grønlandsk historie, understregede formand for filmbrancheforening Film.gl ved prisoverrækkelsen igår.

 

Filmbranchens filmpris "Innersuaq" blev givet for første gang sidste år.

 

Film fra Grønland

Film.gl blev stiftet i slutningen af 2012, for at skabe bedre rammer for filmfolk i Grønland. Der er mange dygtige filmskabere i Grønland og der er allerede nogle der arbejder professionelt med filproduktion, men Film.gl tror at der stadig er brug for professionalisering af filmbranchen i Grønland.

 

- I den nye regerings koalitionsaftale står der, at man vil arbejde for at oprette et grønlandsk filminstitut. Vi byder ethvert initiativ med fokus på at fremme grønlandsk film velkommen. Og vi håber, at vi kan blive en god sparingspartner, når de politiske ideer skal overføres til virkelighed. Det er det, vi er her for, sagde Pipaluk Kreutzmann Jørgensen ved prisoverrækkelsen.

 

2014 har været et stærkt grønlandsk filmår. Filmen "Inuk" fortsætter med at få priser og omtale i udlandet. Dokumentarfilmen "SUME - lyden af en revolution" havde premiere og fik stor omtale i og uden for Grønland. Tumit Production havde en ny gyserfilm, "Unnuap taarnerpaaffiani" sætter nye standarder for lavbudgetfilm i Grønland. Det var også i år at grønlandsk film blev eksponeret i hele Norden ved Greenland Eyes International Film Festival, som har vist film om og fra Grønland i både Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Færøerne og Grønland.