Ingen snak om Grønland i Kina

Grønland er ikke på dagsordenen når statsminister Helle Thorning-Schmidt er på officielt besøg i Kina i næste uge og Grønland er derfor ikke repræsenteret. Det fortæller formanden for Naalakkersuisut Kuupik Vandersee Kleist.
Skrevet af Jaaku Lyberth
07. september 2012 06:40

Under rigsmødet sidste uge blev han forsikret af Statsministeren om, at Grønland ikke er på dagsordenen, når den danske regeringsleder fra mandag besøger Kina´s præsident Ju Jintao.

- Regeringen i Danmark og Naalakkersuisut i Grønland har en aftale om, at der så længe Grønland er med i dagsordnerne i internationale møder, så skal Grønland deltage i møderne, siger formanden for Naalakkersuisut Kuupik Vandersee Kleist.

Da den kinesiske præsident Hu Jintao var officiel besøg i Danmark i midten af junimåned, var der ramaskrig her i landet, fordi Grønland ikke var repræsenteret.

Kina har et ønske om at blive medlem af Arktisk Råd, så har verdens folkerigeste land nærmest monopol på de eftertragtede sjældne jordarters metaller.

Og nu, da den danske regeringsleder skal på genvisit, genlyder kravet om Grønlands deltagelse.

Både IA's folketingsmedlem, Sara Olsvig og Siumuts partileder, Aleqa Hammond, krævede her til morgen, at Grønland skal sidde med ved bordet, hvis statsministeren skal diskutere Grønlands råstoffer og sikkerhed i Arktis - to områder, som Kina har udvist stor interesse for i flere omgange.

Sara Olsvig mener, at det er en situation, hvor statsministeren skal holde tungen lige i munden og huske på, at Grønland har krav på at være med, hvis der er sager af relevans for Grønland.

Og Siumuts formand, Aleqa Hammond, er helt på linie med Sara Olsvig. Hun mener, at det vil klæde den danske regering, at invitere repræsentanter for Selvstyret med, når Grønland er på dagsordenen.

Men Grønland er altså ikke på dagsorden. Det har statsministeren forsikret Kuupik Kleist under Rigsmødet i Igaliku.

- Det er min opfattelse, at såfremt der måtte være på statsministerens møde, der vedrører Grønland, så er vores mindste krav er at få noget og vide om,  siger formand for Naalakkersuisut, Kuupik Vandersee Kleist.