Studie: Ingen sammenhæng mellem hjertekarsygdomme og kviksølv i Grønland

En undersøgelse konkluderer, at der ikke er sammenhæng mellem kviksølv og hjertekarsygdomme i Grønland.
Ifølge en undersøgelse behøver man ikke bekymre sig om at at få hjertekarsygdomme af kviksølv optaget fra at spise grønlandsk mad som mattak
Skrevet af Ivik Kristiansen
24. maj 2019 07:20

Ph.d.-studerende og hovedforfatter af undersøgelsen, Trine Jul Larsen, oplyser, at det tidligere er vist, at der er sammenhæng mellem kviksølv og hjertekarsygdomme i Finland. Men ifølge hendes undersøgelse gælder dette ikke i Grønland.

- Vores studie er baseret på befolkningsundersøglesen, som vi har kørt fra 2005 til 2010. I det her studie har vi så haft 3083 deltagere, som har vist, at der ikke er en sammenhæng mellem kviksølv og hjertekarsygdomme i Grønland, siger hovedforfatter af undersøgelsen, siger ph.d. studerende Trine Jul Larsen.

LÆS OGSÅ Ny forskning: Er omega-3 kun sundt for inuit?

Hendes undersøgelse, der blev offentliggjort sidste år, er relevant i forhold til debatten om, hvorvidt grønlandsk kost er farligt at spise, mener hun.

- I hvert fald i forhold til udvikling af hjertekarsygdomme, så synes jeg, at det er vigtigt at slå fast, at det ikke er farligt at spise for eksempel sæl, hval og fisk for eksempel, siger hun, og fortsætter.

- Den grønlandske kost har mange andre gode ting i sig som omega-3 og selenium, som også kan være en beskyttende faktor, siger Trine Jul Larsen.

LÆS OGSÅ Råd advarer mod at spise spækhugger

Men hun understreger, at hendes studie kun drejer sig om hjertekarsygdomme og ikke andre sygdomme, som for meget kviksølv i kroppen kan føre til.

Og grønlændere har relativt meget kviksølv i blodet.

- Vi er et af de lande i arktis, som har det størst indhold af kviksølv i blodet, siger Trine Jul Larsen.