Råd advarer mod at spise spækhugger

Man bør holde sig fra at spise spækhugger i Tasiilaq-området, lyder advarslen fra Grønlands Ernærings- og Motionsråd.
06. oktober 2018 18:37

Med den anbefaling bakker rådet op om anbefalingerne fra en ny stor undersøgelse af spækhuggere over hele verden blandet i området omkring Tasiilaq.

Undersøgelsen viser, at de østgrønlandske spækhuggere i meget høj grad er forurenet med miljøgiften PCB og kviksølv. 

Og det har fået forskerne bag undersøgelsen til at fraråde, at spækhuggere spises af mennesker. Et råd, der altså nu bakkes op af Grønlands Ernærings- og Motionsråd.

LÆS OGSÅ Østgrønlandske spækhuggere er fyldt med gift

- Hvis man spiser spækhugger kan det påvirke de kommende generationer. Og det frarådes derfor at spækhuggere bruges til menneskeføde, skriver formanden for Ernærings og Motionsrådet, Gert Mulvad.

- Ønsker man at sætte børn i verden, bør man følge denne anbefaling, da den største virkning af forureningsstofferne vil kunne ses hos den kommende generation, skriver Gert Mulvad.

Miljøgiften PCB kan blandt andet medføre sterilisering og hormonforstyrrelser.

Siden 2009 er spækhuggerfangst ellers blevet almindelig i Tasiilaq-området. Men netop spækhuggere fanget i Østgrønland spiser i højere grad havpattedyr, i stedet for fisk, som de islandske og norske spækhuggere. Og det gør dem mere forurenede end for eksempel de islandske og norske, advarer Ernærings- og Motionsrådet.