Ingen progressiv skat trods tårnhøj ulighed

Spritnye tal fra Grønlands Statistik viser at uligheden her i landet fortsat er gabende høj. Men kun IA går ind for progressiv beskatning som et værktøj til at mindske uligheden med.
01. marts 2013 09:37

Mens gennemsnitsindkomsten i Nuuk i 2011 lå på 284.000 kroner, tjente borgerne i Qaanaaq gennemsnitligt 125.000 kroner.

Ikke overraskende viser tallene fra Grønlands Statistik også, at byboerne tjener væsentligt mere end bygdeboerne.

Men også bygderne imellem er uligheden stor. I fx Qeqertarsuatsiaat var den gennemsnitlige indkomst i 2011 på 186.000 kroner, mens den i Qeqertat lå på kun 67.000 kroner.

En af diskussionerne under KNR's vælgermøde på Ilimmarfik onsdag handlede om partiernes holdning til progressiv beskatning. Altså at jo mere du tjener, jo højere er din skatteprocent.

I de fleste lande i verden bruges progressiv beskatning til at mindske uligheden mellem rig og fattig. Men ikke i Grønland. Og det skal der ikke laves om på, hvis det står til de fleste af partierne. Kun IA går ind for progressiv beskatning. Fra Siumut lyder det:

- De stærke betaler jo i forvejen. De betaler fuld pris for alt. At skabe vækst og lige muligheder i samfundet betyder ikke, at det behøver at være på bekostning af de andre. Vi synes vi skal gøre lagkagen større, som alle kan dele af. Det er det vigtigste for os, lød det i går fra Siumuts formand Aleqa Hammond

Siumut mener i øvrigt ligesom Atassut, at progressiv skat er en straf til dem, der har uddannet sig:

- Fra Atassut er man imod progressiv beskatning, fordi når man har taget en meget lang uddannelse med forventning om at komme til at tjene rimelige penge i fremtiden, så bliver man straffet for det. Det er et af incitamenterne til at tage en god uddannelse.

Sådan sagde Atassuts kandidat Aksel Cortzen-Blytmann.

Den progressive skat kvæler også folks lyst til overhovedet at arbejde, argumenterede Demokraternes Michael Rosing:

- Vi mener at progressiv beskatning er gift for virkelysten. Og det kan man se i dagens Grønland, fordi vi har progressiv beskatning allerede - og det virker rigtig dårligt, sagde Michael Rosing med henvisning til at man har adgang til højere sociale ydelser, jo lavere en indkomst man har.

- Det vi kan se mange steder er at der er folk der vælger ikke at arbejde eller vælger at tage arbejde hist og pist kun lige præcis nok til at de ikke mister deres sociale ydelser. Så ja, vi kan se at vi har progressiv beskatning, og se hvordan det er gået, lød det fra Demokraternes kandidat.

Partii Inuit har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet, mens man hos Katusseqatigiit Partiiat hverken siger klart ja eller nej.