Ingen kommunal enighed om bloktilskud

I denne uge har KANUKOKA holdt seminar i Nuuk, og ud over IT, råstoffer og arbejdsmarkedet blev der også diskuteret bloktilskud fra selvstyret til kommunerne. Selv om der blev snakket, talt og diskuteret endte det desværre ikke med en fælleskommunal enighed på området.
Skrevet af Peter Troelsen
14. oktober 2012 12:52

I tilfælde af at kommunerne ikke selv kan finde ud af en løsning, er det op til naalakkersuisut at afgøre, hvordan bloktilskuddet skal fordeles blandt kommunerne, selvsagt efter forhandling med de fire kommuner, der efter kommunalreformen er tilbage i Grønland.

- Når kommunerne efter åbenhjertige drøftelser og overvejelser i deres samarbejdsforum er nået til den konklusion, at de ikke kan fremkomme med en fællesløsning, er det indiskutabelt Naalakkersuisut, der som den centrale politiske myndighed her i landet skal tage initiativ til et bud om en bedre udligningsordning. Det er en opgave, som Naalakkersuisut definitivt har både moralsk og formelt, mener formanden for KAKUKOKA Martha Abelsen (S).

I det seneste forslag til finanslov for 2013har selvstyret reduceret pris- og lønreguleringen af bloktilskuddet med en ikke nærmere diskuteret procentsats. Det er sket selv om forhandlingerne på det område endnu ikke er afsluttet, og det er i den grad faldet kommunernes topfolk for brystet.

 -Indtil der foreligger en ny budgetsamarbejdsaftale, går kommunerne ud fra, at Selvstyret holder sig til den nugældende. Det er netop på grund af det påtrængende behov for justeringer, at kommunerne allerede for et par år siden har udtrykt ønske om en ny udligningsordning fra 2013, siger Martha Abelsen efter to dages seminar blandt landets kommuner.