Ingen hjælp til ventelisten

Da der for nyligt blev indgået forlig omkring Kriminalforsorgens økonomi i Danmark, var der ikke skænket Grønland mange tanker. En midlertidig bevilling til 30 pladser på anstalten i Kangerlussuaq, var hvad det blev til. Slet ikke nok set i lyset af, at 300 mennesker står på ventelisten til at afsone i landets anstalter.
Skrevet af Peter Troelsen
21. november 2012 11:55

Det står sort på hvidt i selvstyreloven, at Kriminalforsorgen er forpligtet til at opretholde samme standard for afsoner i Grønland som i Danmark. På trods af det var det ikke meget opmærksomhed de katastrofale anstaltsforhold i Grønland fik, da regeringen indgik aftale med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Med 300 personer på ventelisten i Grønland, ville det svare til 30.000 mennesker i Danmark, der ventede på at udstå deres straf. Det ville med sikkerhed have affødt et ramaskrig i den sydlige del af Rigsfællesskabet, men måske fordi det sker i Grønland, har det ikke været vigtigt nok til at komme med i drøftelserne.

-Jeg kan med sikkerhed sige, at det ikke er på grund af mangel på interesse for forholdene i Grønland, at der ikke er sat flere penge af til anstalter i landet. Der foregår jævnlige drøftelser mellem justitsministeriet og selvstyret, og mon ikke man finder en løsning på problemet. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der mangler penge til at realisere drømmene indenfor kriminalforsorgen, og det kommer så også til at gå ud over Grønland, fortæller Ole Hækkerup, der er retsordfører for Socialdemokraterne.

Danmarks største oppositionsparti Venstre forlod forhandlingerne på grund af uenighed med forligspartierne. Herfra er der ikke den store forståelse for, at man helt og holdent har glemt Grønlands eksistens under forhandlingerne om Kriminalforsorgens økonomi, omend man også fra Venstres side er bevidste om de manglende penge til at løse problemet.

-Vi har fra justitsministeren fået at vide, at de midlertidige pladser i første omgang dækker problemet, men det er da stærkt problematisk at ventelisten så lang. Ikke kun til afsoning, men også til at få en dom. Det anser jeg for et mindst lige så stort problem, og hvis der var flere penge til rådighed, ville jeg prioritere domstolene før anstalterne. Forligspartierne har lavet den aftale, de mente var bedst, og jeg er overbevist om, at der ikke er flere penge at finde til området. Beklageligt, men ikke desto mindre virkeligheden, fastslår retsordfører Karsten Lauritzen fra Venstre overfor knr.gl.