Ingen hjælp til de hjemvendte studerende i forhold til børnepasning

Som vi i weekenden omtalte her på KNR, har Olga P. Berthelsen stillet to § 37 spørgsmål til naalakkersuisut angående regler for tildeling af institutionspladser til børn af hjemvendte studerende i udlandet. Olga P. Berthelsen ville forfordele de hjemvendte studerende ved tildeling af institutionspladser, for at sikre, at de vender hjem til Grønland efter endt uddannelse i udlandet. Det vinder ikke gehør hos naalakkersuisoq for uddannelse Palle Christiansen.
Skrevet af Peter Troelsen
15. januar 2013 14:04

-Anlægs- og driftsudgifter til børn på førskoleområdet er i dag suverænt et kommunalt anliggende, og naalakkersuisut har ingen aktuelle planer om at ændre på byrdefordelingen mellem kommunerne og Namminersorlutik Oqartussat. Selv om det til stadighed er naalakkersuisuts mål, at alle børn uanset social status, bosted eller uddannelsesbaggrund osv. skal kunne tilbydes gode og relevante dagtilbud agter naalakkersuisut ikke at indføre lovændringer, der påligger kommunerne at fordele daginstitutionspladserne til én bestemt befolkningsgruppe frem for andre, skriver Palle Christiansen i sit svar.

Det vil sige at de hjemvendte studerende stadigvæk må sejle deres egen sø med at få deres afkom passet. Måske det er derfor så mange studerende i udlandet, aldrig vender hjem?

Olga P. Berthelsen ville også have svar på, hvilke ændringer der skulle til, for at give de hjemvendte studerende bedre muligheder for at få passet deres børn, og dermed gøre brug af deres uddannelser herhjemme.

Her oplyser Palle Christiansen at der skal en ændring af §9 i Inatsisartutlov nr. 16 om pædagogisk udviklende tilbud til førskolebørn. En ændring man ingen planer har om at gennemføre fra naalakkersuisuts side.