Ingen enighed mellem de store

Der kom hverken forsonende toner eller tilnærmelser mellem IA og Siumut, da KNR i går inviterede partilederne til en sidste runde før valget til Inatsisartut i morgen, tirsdag.
Skrevet af Jens Thorin
11. marts 2013 06:33

Mulighederne for et regeringssamarbejde mellem landets to største partier var derfor svære at få øje på under den direkte udsendelse.

Debatten kredsede meget om Siumuts centrale krav under valgkampen om, at der indføres royalties for udnyttelse af landets råstoffer. Et krav, som Aleqa Hammond fastholdt til det sidste.

Og en mærkesag, som Atassuts Gerhardt Petersen tilsluttede sig.

Parti Inuits Nikku Olsen gentog i aftes, at Grønland skal tjene mest muligt på råstofferne, men at partiet endnu ikke har lagt sig fast på, hvordan det skal ske.

Aleqa Hammond fastholdt desuden, at royalties kan komme på tale, når der gives udnyttelseskoncessioner til de selskaber, der i dag allerede har efterforskningstilladelse.

Men den pointe afviste både IA og Demokraterne, ligesom de afviste royalties på nuværende tidspunkt.

Og både IA´s Kuupik Kleist og Demokraternes Jens B. Frederiksen understregede, at Grønland med den nuværende ordning, uden royalities, tjente flere hundrede millioner kroner, da Cairn Energy i 2011 prøveborede efter olie ud for Disko - også selvom der ingen olie blev fundet.

Kattusseqatigiit Partiiats Anthon Frederiksen undrede sig til gengæld over, at hverken Siumut eller Atassut havde krævet royalties, da de selv havde magten, og mange af efterforskningsaftalerne blev underskrevet?

Samtidig fastslog Kuupik V. Kleist, at samfundet ikke kan bruge penge, Landskassen får ind ved royalties, med det samme.

De ender nemlig, ifølge Selvstyreaftalen med Danmark, i Grønlands Råstoffond, efter at Danmark har fået sin del, i form af reduktion i bloktilskuddet.