Indtægter fra fiskeeksporten falder over 100 millioner kroner i første syv måneder

Faldende kilopriser sender eksportværdien af det samlede fiskeri ned med knap 130 millioner kroner i løbet af årets første syv måneder. Et langt større fald ligger dog og lurer, lyder det fra Grønlands Erhverv.
Kiloprisen på rejer er faldet med mere end 10 procent i de første syv månederl af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Mathies Hvid Toft
17. august 2020 07:47

Kiloprisen på de vigtigste fiskearter faldt markant i løbet af årets første syv måneder, og det sender den samlede eksportværdi af fiskeriet herhjemme ned.

Splinternye tal fra Grønlands Statistik viser, at eksportværdien faldt med 129 millioner kroner fra januar til juli i år sammenlignet med eksportværdien i samme periode året før. Det svarer til et fald på 4,7 procent.

Det er særligt prisen på rejer og torsk, som er svømmet mod bunden, fremgår det af rapporten Eksport af fiskeprodukter januar-juli 2020 fra Grønlands Statistik.

GE: Har direkte sammenhæng med nationale nedlukninger

Det markante prisfald hænger direkte sammen med Covid-19 pandemien, der hærger store dele af verden og har ført til en massiv nedgang i, at vi går ud for at spise på restauranter. 

Det fortæller Henrik Leth, der er formand for brancheudvalget for fiskeri og eksporterhverv i GE og formand for Polar Seafood. 

Så meget er kilopriserne faldet
 

I årets første syv måneder er kiloprisen på de vigtigste arter faldet sammenlignet med samme periode sidste år.
 

  • Kiloprisen på rejer er faldet med 11,3 procent.
  • Kiloprisen på torsk er faldet med 10,1 procent
  • Kiloprisen på hellefisk er faldet med 6,1 procent.

- I forbindelse med corona-pandemien lukker en masse lande ned. Det har ført til, at restauranter og kantiner i virksomheder eksempelvis er lukket. Det betyder, at det store salg, som vi har haft dertil, er forsvundet. I stedet skal vi sælge de varer et andet sted, og det giver et overudbud og derved et prisfald, forklarer han.

Årlige prisfald kan være fem gange større

Henrik Leth mener dog, at det årlige prisfald i fiskeriet vil vise sig at være langt værre end de tal, som Grønlands Statistik beskriver i årets første seks måneder.

- Det er svært at spå om, men det bliver væsentligt større end beskrevet her. Det er nok snarere fire eller fem gange højere. Så det er et markant prisfald, som vi har haft, siger han.

Det reelle prisfald er nemlig ikke slået gennem i hele systemet på nuværende tidspunkt. Allerede nu betaler slutkunderne markant mindre for fiskene, end det gennemsnitlige prisfald i perioden på de knap fem procent.

Samlet udgjorde fiskeeksporten en værdi på 2.650 millioner kroner fra januar til juli.

Korrektion er lille lyspunkt

Et lyspunkt i dagens dystre udgivelse er dog en korrektion af udgivelsen Eksport af fiskeprodukter januar-juni 2020 med opjustering på 118 millioner kroner for juni måned.

- Korrektionen skyldes eksport, som først er registeret i Skattestyrelsens IT-systemer efter fristen for indberetning, skriver Grønlands Statistik.