Fontain: Indsatsplanen mod hash er i gang men befolkningen skal med

Børn lider under et massivt hashmisbrug i Qeqqata Kommunia, fortalte MIO mandag. Og onsdag stemte Naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain i med ordene "Hash og alkohol er det største probleme for folkesundheden her i landet."
Foto © : KNR
27. oktober 2017 09:41

Hun henviser til, at Naalakkersuisut arbejder på sagen med den "Nationale Indsatsplan mod Hash" fra sidste år.

Men tilføjer, at det er nødvendigt at have befolkningen med.

- Vi kan lave alle de strategier, vi vil, men hvis vi ikke indrager befokningen, vil det tage lang tid før vores strategi begynder at have indflydelse, siger Agathe Fontain.

En indsatsplan blev dog sat igang i 2016. Den indeholder 25 indsatser inden for sundhed-, uddannelse-, justitsområdet og skattestyrelsen, og ifølge Naalakkersuisoq for Sundhed går det efter planen.

- De kører i henhold til finansieringsplanerne. Nogle af planerne kan blive lidt forsinket, men de kører en for en, og i til den tid de er planlagt til, siger hun.

Blandt de 17 indsatser på sundhedsområdet er bedre tilbud om misbrugsbehandling, en rådgivningstelefon og markering af den internationale dag mod misbrug af narkotika, der er gennemført. 

Men der er også indsatser, der hænger i bremsen. Seks indsatser er forsinkede deriblandt lovgivning på misbrugsområdet, der udskudt til 2018 og de tre indsatser, der handler om oplysningskampagner er alle forsinkede.

På uddannelsesområdet er forslaget om narkotest på uddannelser og kollegier trukket tilbage, fordi der ikke var opbakning i Inatsisartut.

Hos Skattestyrelsen er alle fire indsatser derimod gennemført, det er blandt andet mere lufthavnskontrol, en bodyscanner og udstyr til at opdage narko, oplyser Skattestyrelsen til KNR.

Departementet for Justitsvæsen har oplyst til KNR, at de tre indsatser under justitsområdet ikke er igangsat.

Ændringen af kriminalloven er under dansk ansvar, en arbejdsgruppe under Rådet for Grønlands Retsvæsen er endnu ikke nedsat og så er der for øjeblikket en dialog om, hvem der egentlig har ansvare for misbrugsbehandling af indsatte og derfor er denne indsats heller ikke igang.